Szarlotka z połówek jabłek

Pięknie prezentująca się szarlotka z połówek jabłek, wymaga bardzo mało pracy. Kruche ciasto z domowej mieszanki bezglutenowej.

szarlotka-z-polowek-jablek

Składniki na blaszkę 23×20 cm:

2 ½ szklanki mąki bezglutenowej (polecam BMM przepis tutaj)

250 g masła lub tłuszczu roślinnego

½ szklanki (100g) cukru brązowego

1 jajko

1 żółtko

1 ½ łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)

szczypta soli

6 jabłek

Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy tłuszcz (powienie być w temperaturze pokojowej), jajko, żółtko, cukier oraz sól. Ciasto szybko zagniatamy. Dzielimy je na dwie równe części, owijamy je folią i wkładamy do zamrażalnika na około 15 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Formę natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkowujemy tak aby wyłożyć spód formy (można rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia). Spódnakłówamy w kilku miejscach widelcem i podpiekamy około 10minut.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, przekrawamy na pół. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy. Na upieczonym spodzie układamy jabłka po czym przykrywamy je ciastem. Całość pieczemy około 50 minut. Po wystudzeniu posyp ciasto cukrem pudrem.

Smacznego!

szarlotka-z-polowek-jablek1

English version

Apple pie

Special apple pie with halves of apples. Cake from homemade gluten free mix flour. Very easy.

Ingredients for baking pan 9x9inch:

2 ½ cup gluten free flour (BMM recipe here)

2 stick (250 g) of unsalted butter or vegetable substitute

½ cup (100g) brown sugar

1 egg

1 egg yolk

1 ½ teaspoon baking powder (gluten free)

pinch of salt

6 apples

Addition: powdered sugar

Sift flour with baking powder to a bowl. Add butter, egg, egg yolks, sugar and salt. Knead the dough, then divide into two equal parts, wrap into foil and put into the freezer for 15 minutes.

Preheat oven to 360 degrees F (180C). Lined pan with baking paper or spray with fat. One part of dough roll and put into the bottom of the pan (you can roll the dough between two sheet of baking paper). Bake the bottom for 10 minutes.

Peel the apples, remove the seeds and cut into half. Roll second part of cake. Put apples on the bottom, cover with the rolled dough. Bake for about 59 minutes.  After cooling sprinkle with icing sugar.

Enjoy!

szarlotka-z-polowek-jablek2
  • Magda R

    identyczne ciasto od wieków robi moja mama, :)
    SUPER

    • malewypieki

      Moja ulubiona szarlotka:) Przesylam pozdrowienia rowniez dla mamy ;)

Error: Only up to 6 modules are supported in this layout. If you need more add your own layout.