Najlepsza szarlotka z rodzynkami
Wyjątkowo krucha szarlotka z dużą ilością jabłek oraz rodzynek. Szarlotka ta poradzi sobie z każdymi smutkami.
Składniki na kwadratową blaszkę lub tortownicę
Ciasto:
- 300 g BMM (przepis tutaj) lub mąki kukurydzianej
- 170 g masła (min 82%) lub roślinny zamiennik
- 50 g cukru pudru
- ½ łyżeczki soli
- 1 całe jajko + żółtko
- 1 łyżka zimnego mleka
Pozostałe:
- 2 kg jabłek
- odrobina cukru do jabłek (opcjonalnie – zależy od odmiany jabłek)
- ½ szklanki rodzynek
- 1 białko do posmarowania szarlotki
- cukier trzcinowy do posypania
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy, dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce jak na mizerię. Jeśli jabłka są kwaśne dodajemy odrobinę cukru, mieszamy jabłka z rodzynkami. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na dno blaszki, które wcześniej wyłożyliśmy papierem do pieczenia.
Możemy rozwałkować ciasto tradycyjnie na stolnicy lub macie silikonowej. Jednak jest też inny sposób: ciasto możemy rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, następnie zdjąć jedną warstwę papieru i przełożyć ciasto do formy. a następnie odkleić pozostały papier (podobnie można wykorzystać folię spożywczą). Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
Spód podpiekamy przez 10-15 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopniach C . Na podpieczony spód wykładamy jabłka oraz przykrywamy pozostałą porcją ciasta. Wierzch smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy przez kolejne 30 minut. Podajemy wystudzone.
Uwaga na ciasto bo szybko znika.
Smacznego!
Zostaw komentarz