Najlepsza szarlotka z rodzynkami

Wyjątkowo krucha szarlotka z dużą ilością jabłek oraz rodzynek. Szarlotka ta poradzi sobie z każdymi smutkami.

szarlotka-z-rodzynkami

 

Składniki na kwadratową blaszkę lub tortownicę

Ciasto:

  • 300 g BMM (przepis tutaj) lub mąki kukurydzianej
  • 170 g masła (min 82%) lub roślinny zamiennik
  • 50 g cukru pudru
  • ½  łyżeczki soli
  • 1 całe jajko + żółtko
  • 1 łyżka zimnego mleka

Pozostałe:

  • 2 kg jabłek
  • odrobina cukru do jabłek (opcjonalnie – zależy od odmiany jabłek)
  • ½ szklanki rodzynek
  • 1 białko do posmarowania szarlotki
  • cukier trzcinowy do posypania

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy, dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce jak na mizerię. Jeśli jabłka są kwaśne dodajemy odrobinę cukru, mieszamy jabłka z rodzynkami. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na dno blaszki, które wcześniej wyłożyliśmy papierem do pieczenia.

Możemy rozwałkować ciasto tradycyjnie na stolnicy lub macie silikonowej. Jednak jest też inny sposób: ciasto możemy rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, następnie zdjąć jedną warstwę papieru i przełożyć ciasto do formy. a następnie odkleić pozostały papier (podobnie można wykorzystać folię spożywczą). Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.

Spód podpiekamy przez 10-15 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopniach C . Na podpieczony spód wykładamy jabłka oraz przykrywamy pozostałą porcją ciasta. Wierzch smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy przez kolejne 30 minut. Podajemy wystudzone.

Uwaga na ciasto bo szybko znika.

Smacznego!

szarlotka-z-rodzynkami1

Udostępnij: