Krucha szarlotka bezglutenowa, jest naprawdę idealna! Ciasto z mieszanki z mąki ryżowej, ziemniaczanej oraz tapioki.
Składniki na dużą blaszkę:
Ciasto:
3 szklanki mąki bezglutenowej (polecam mieszankę BMM)
1 łyżeczka proszku do pieczenia(bg)
1 szklanka cukru
200 g masła
2 jajka
2 żółtka
3 łyżki śmietany kwaśnej (12 lub 18%)
Jabłka:
2 kg jabłek
5 łyżek cukru
2 łyżeczki soku z limonki
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Mąki z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy posiekane masło, jajka, żółtka oraz śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki.
Przygotowujemy jabłka, obieramy je i kroimy na paseczki lub ścieramy na tarce. Wkładamy do garnka z cukrem oraz limonką. Podgrzewamy, jabłka mają jedynie puścić trochę soku, który odlewamy.
Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część rozwałkujemy i wykładamy dno wysmarowanej tłuszczem blaszki. Przekłuwamy w kilku miejscach widelcem, podpiekamy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 10 -15 minut. Na spód nakładamy jabłka i przykrywamy pozostałą porcją ciasta, którą możemy pokruszyć i posypać wierzch (można również rozwałkować ciasto).
Szarlotkę pieczemy około 60 minut. Studzimy w formie, po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
English version
Crispy gluten free apple pie, is really perfect! Cake of a mixture of rice flour, potato and tapioca starch.
Ingredients for big pan:
Cake:
3 cups gluten free flour (use mix from rice, potato and tapioca BMM)
1 tsp baking power (gluten free)
1 cup sugar
200g butter
2 eggs
2 eggs yolks
3 tbsp sour cream (12 or 18%)
Apples:
2 kg apples
5 tbsp sugar
2 tsp lime juice
The ingredients Use a mixer or handheld beater to cream the butter, flour, baking power, eggs, yolks, sugar and cream. Mix until combined. Form a ball and put in to fridge.
Prepare the apples, peel them and cut into strips or grate. Put in a pot with sugar and lime. Heat, apples have only release some juice, with casting.
Spray cookie sheet with baking spray. Preheat oven to 180C/350F. The dough divided into two parts. The first part roll out and put of the bottom. The pierced cake on bottom in several places with a fork. Bake 10 minutes. Than add apples and put the rest of the dough on top.
Bake cake about 60 minutes. Cool in form, after cooling spinkle cake with icing sugar.
Zostaw komentarz