Szpinakowe torciki

Przyszła kolej na ciasto z szpinakiem, niecodzienne połączenie zielonego warzywa z masą śmietankową. W wersji mini torcików.

szpinakowe-torciki1  

Składniki na 4 mini torciki lub jeden duży:

Ciasto:

3 jajka

2 szklanki mąki (użyłam bezglutenowej mieszanki – BMM)

1 szklanka cukru (trzcinowego)

1 szklanka puree z szpinaku*

¾ szklanki oleju (dowolnego)

3 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

szczypta soli

*szpinak może być świeży lub mrożony (przed użyciem musimy go rozmrozić i odsączyć z wody)

szpinakowe-torciki

Jajka miksujemy razem z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej. Wsypujemy powoli przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy ekstrakt oraz szczyptę soli. Całość wylewamy do prostokątnej lub kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 170 stopni C piekarniku przez około 35 minut – do suchego patyczka. Ciasto pozostawiamy do wystudzenia w formie. Wystudzone dzielimy na 4 części, które następnie przekrawamy na pół – okruszki zostawiamy w miseczce – jeszcze nam się przydadzą.

Masa śmietankowa:

200 g serka mascarpone

300 g śmietanki 30 %

2 łyżki cukru pudru

ziarenka z ½ laski wanilii

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone przekładamy do miseczki, mieszamy razem z cukrem pudrem oraz wanilią. Serek delikatnie dodajemy do masy śmietanowej. Mieszamy.

Masę przekładamy do woreczka z końcówką zakończonego okrągłą tylką. Na każdym blacie ciasta robimy kleksy masy. Nakładamy kolejny blat i powtarzamy czynność. Wierzch posypujemy okruszkami.

Ciasto jest niezwykle lekkie i bardzo ładnie prezentuje się na talerzu. Możemy je później kroić na grubsze paski. Torciki można przechowywać w lodówce do 5 dni.

szpinakowe-torciki5

English version

Cake with spinach, unusual combination of green vegetables with a cream. The mini cakes version.

Ingredients for 4 mini cakes or one large:

Dough:

3 eggs

2 cups flour (I used gluten-free mixes – BMM)

1 cup sugar (cane)

1 cup puree with spinach *

¾ cup oil (any)

3 teaspoons baking powder (gluten-free)

1 teaspoon vanilla extract

pinch of salt

* spinach may be fresh or frozen (before usedefrost and drain off the water)

Mix the eggs with the sugar until fluffy, add the oil. Slowly pour the sieved flour with baking powder. Finally, add the extract and a pinch of salt. The entire pour into rectangular or quadratic molds lined with baking paper.

Cake bake in a preheated to 170 degrees C oven for about 35 minutes – a dry stick. The dough is left to cool in the mold. Has cooled divided into 4 parts, which are then cut in half – leave the crumbs in a bowl – still useful to us.

Cream:

200g mascarpone

300 g of cream 30%

2 tbsp caster sugar

seeds from ½ vanilla pod

Whip the chilled cream to stiff. Mascarpone cheese put into a bowl, mix together the powdered sugar and vanilla. Cheese gently add to the weight of the cream. Mix.

Put the mass into the bag with the tip terminates in a circular. On each cake make blots mass. Put another top and repeat the action. The top sprinkle with crumbs.

The dough is very light and very nicely presented on the plate. We can then cut into thick strips. The dough can be stored in the refrigerator up to 5 days.

szpinakowe-torciki4

Error: Only up to 6 modules are supported in this layout. If you need more add your own layout.