Szybkie pączki
Chrupiące mini pączusie w cynamonowej posypce. Smakołyki gotowe w dwa kwadranse, bez jajek i drożdży.
Składniki na miskę pączków:
250 g mąki (u mnie bezglutenowa BMM przepis tutaj)
250 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
45 g masła
40 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
szczypta soli
Dodatkowo:
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
0,7 l oleju do smażenia
Przygotowania rozpoczynamy od rozgrzania oleju na patelni (pączki nie będą nam przywierać do dna) do temperatury 175 stopni C. Masło roztopić i lekko przestudzić. W misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i sól. Następnie wlać maślankę i masło, wszystko dokładnie wymieszać. Nasze ciasto jest już gotowe.
Sprawdzamy czy nasz olej jest rozgrzany (możemy wrzucić odrobinę ciasta, powinno od razu rosnąć). Do formowania pączków potrzebne nam będą dwie łyżeczki: na jedną łyżeczkę nabieramy ciasto i drugą zsuwamy je do oleju – w większości nasze pączki będą okrągłe. Smażymy aż zaczną brązowieć, wtedy przewracamy je na drugą stronę.
Pączki ostrożnie wyciągamy najlepiej łopatką z dziurkami i odsączamy z nadmiaru oleju na papierze ręcznikowym. Czynność powtarzamy aż skończy nam się ciasto. Pozostaje nam tylko połączenie cynamonu z cukrem pudrem – pączki możemy posypać lub obtoczyć w cynamonowym cukrze. Pączki najlepiej smakują w dzień pieczenia.
250 gam mąki- w przepisie mąk jest proporcja na 9 szklanek, jaką mieszankę zastosować w przypadku tego 250 gram?
Mąkę tą można stosować do wszystkich wypieków, zagęszczania sosów dlatego podany jest przepis na 9 szklanek, składniki można podzielić na pół i wyjdzie nam 4 1/2 szklanki. Na 250 g myślę że będzie to proporcja 10 łyżek mąki ryżowej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej i 1 1/2 łyżki mąki z tapioki. Pozdrawiam 🙂