Szybkie pączki

Chrupiące mini pączusie w cynamonowej posypce. Smakołyki gotowe w dwa kwadranse, bez jajek i drożdży.

szybkie-paczki3

 

Składniki na miskę pączków:

250 g mąki (u mnie bezglutenowa BMM przepis tutaj)

250 ml maślanki lub jogurtu naturalnego

45 g masła

40 g cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)

szczypta soli

Dodatkowo:

1 łyżka cukru pudru

1 łyżeczka cynamonu

0,7  l oleju do smażenia

szybkie-paczki1

Przygotowania rozpoczynamy od rozgrzania oleju na patelni (pączki nie będą nam przywierać do dna) do temperatury 175 stopni C. Masło roztopić i lekko przestudzić. W misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i sól. Następnie wlać maślankę i masło, wszystko dokładnie wymieszać. Nasze ciasto jest już gotowe.

Sprawdzamy czy nasz olej jest rozgrzany (możemy wrzucić odrobinę ciasta, powinno od razu rosnąć). Do formowania pączków potrzebne nam będą dwie łyżeczki: na jedną łyżeczkę nabieramy ciasto i drugą zsuwamy je do oleju – w większości nasze pączki będą okrągłe. Smażymy aż zaczną brązowieć, wtedy przewracamy je na drugą stronę.

Pączki ostrożnie wyciągamy najlepiej łopatką z dziurkami i odsączamy z nadmiaru oleju na papierze ręcznikowym. Czynność powtarzamy aż skończy nam się ciasto. Pozostaje nam tylko połączenie cynamonu z cukrem pudrem – pączki możemy posypać lub obtoczyć w cynamonowym cukrze. Pączki najlepiej smakują w dzień pieczenia.

szybkie-paczki2

Udostępnij: