Tarta w której wykorzystujemy wartościowe z składniki odżywcze mąki : gryczaną i jaglaną. Cukier zastępujemy suszonymi daktylami.
Składniki na spód:
- 1 szklanki mąki gryczanej
- 1 szklanka mąki jaglanej (zmielona kasza jaglana)
- 130g daktyli
- 150g masła (może być roślinne)
- szczypta soli
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Nadzienie:
- 1 kg śliwek ( mogą być również brzoskwinie, morele)
- opcjonalnie cukier trzcinowy do posypania śliwek (jeśli będą kwaśne)
Składniki na spód łączymy za pomocą blendera, po czym na godzinę odstawiamy do lodówki. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę, ewentualnie jeśli rozwałkowanie nie będzie możliwe, wykładamy ciasto na blaszkę naszymi paluszkami, po czym przekłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach.
Początkowo podpiekamy spód w 170 stopniach C przez 10 minut. Gdy już nam się podpiecze wykładamy na ciasto wypestkowane i pokrojone na ćwiartki owoce, przed włożeniem do piekarnika posypujemy całe ciasto cukrem trzcinowym. Pieczemy przez kolejne 40 minut. Należy uważać aby owoce się nie przypiekły za bardzo (można przykryć ciasto folią aluminiową w trakcie pieczenia).
Zostaw komentarz