Tarta jabłkowa z orzechami pekan
Jesienna tarta składająca się z bezglutenowego kruchego ciasta, jabłek oraz chrupiącej posypki z orzechów pekan.
Kruchy spód:
- 290 g mąki (uniwersalnej bezglutenowej lub BMM przepis tutaj)
- 170 g masła (min 82%) w temperaturze pokojowej
- 50 g drobnego cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1 łyżka zimnego mleka
- szczypta soli
Wszystkie składniki szybko zagnieść, zawinąć w folię i schładzać przez 1 h w lodówce. Rozwałkować najlepiej na macie (jeśli ciasto będzie się za bardzo kleić możemy podsypać je minimalnie mąką ziemniaczaną) i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem (polecam tłuszcz w sprayu) formy na tarte. Piekarnik nagrzać do 200℃. Przed pieczeniem ciasto ponakłuwać widelcem. Następnie wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać niełuskany groch, aby boki tarty się nie zapadły. Podpiec przez 15 minut.
Nadzienie:
- 1,5 kg jabłek
- 100 g cukru trzcinowego ( ilość zależy od rodzaju jabłek)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g posiekanych orzechów pekan lub włoskich
- ¼ szklanki wody
Jabłka obrać, wydrążyć z gniazd. Zetrzeć na tarce ( oczka jak do mizerii). Włożyć z cukrem do garnka, nalać odrobinę wody, podgotować przez 15 min na małym ogniu, aż jabłka zmiękną. W pozostałej wodzie rozpuścić mąkę ziemniaczaną. Wymieszać z wrzącymi jabłkami chwilę podgotować, cały czas mieszając. Gorącą masę wylać na spód, posypać orzechami.
Zapiekać w 180 ℃ przez kolejne 15 – 20 minut. Ciasto najlepiej piec w blaszce na tarte z wyjmowanym spodem, nie będzie problemu z wyjęciem tarty w nie naruszonym stanie.
Tarta smakuje rewelacyjnie podana na ciepło z lodami waniliowymi.
Smacznego!
Zostaw komentarz