Tarta jabłkowa z orzechami pekan

Jesienna tarta składająca się z bezglutenowego kruchego ciasta, jabłek oraz chrupiącej posypki z orzechów pekan.

77

Kruchy spód:

  • 290 g mąki (uniwersalnej bezglutenowej lub BMM przepis tutaj)
  • 170 g masła (min 82%) w temperaturze pokojowej
  • 50 g drobnego cukru trzcinowego
  •  1 jajko
  • 1 łyżka zimnego mleka
  • szczypta soli

Wszystkie składniki szybko zagnieść, zawinąć w folię i schładzać przez 1 h w lodówce. Rozwałkować najlepiej na macie (jeśli ciasto będzie się za bardzo kleić możemy podsypać je minimalnie mąką ziemniaczaną) i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem (polecam tłuszcz w sprayu) formy na tarte. Piekarnik nagrzać do 200℃. Przed pieczeniem ciasto ponakłuwać widelcem. Następnie wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać niełuskany groch, aby boki tarty się nie zapadły. Podpiec przez 15 minut.

Nadzienie:

  • 1,5 kg jabłek
  • 100 g cukru trzcinowego ( ilość zależy od rodzaju jabłek)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g posiekanych orzechów pekan lub włoskich
  • ¼ szklanki wody

Jabłka obrać, wydrążyć z gniazd. Zetrzeć na tarce ( oczka jak do mizerii). Włożyć z cukrem do garnka, nalać odrobinę wody, podgotować przez 15 min na małym ogniu, aż jabłka zmiękną. W pozostałej wodzie rozpuścić mąkę ziemniaczaną. Wymieszać z wrzącymi jabłkami chwilę podgotować, cały czas mieszając. Gorącą masę wylać na spód, posypać orzechami.

Zapiekać w 180 ℃ przez kolejne 15 – 20 minut. Ciasto najlepiej piec w blaszce na tarte z wyjmowanym spodem, nie będzie problemu z wyjęciem tarty w nie naruszonym stanie.

Tarta smakuje rewelacyjnie podana na ciepło z lodami waniliowymi.

Smacznego!

Udostępnij: