Tarta jabłkowa lekka jak piórko
Delikatna tarta z jabłkiem obowiązkowo podawana z lodami waniliowymi, ewentualnie bakaliowymi.
Kruchy spód:
– wszystkie składniki powinny być bezglutenowe –
- 160 g mąki BMM (przepis tutaj) lub innej mąki bezglutenowej
- 50 g cukru pudru
- 100 g masła (min. 82% schłodzone)
- 1 jajko*
- 1 łyżka zimnej wody
Masło posiekać nożem razem z mąką. Wszystkie składniki szybko zagnieść ze sobą, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Ciasto może leżakować w lodówce nawet 4 dni, może być również mrożone. W czasie chłodzenia przygotować nadzienie:
- 1,5 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka bułki tartej
*jeśli używamy gotowej mieszanki mąki bezglutenowej możemy do ciasta dodać tylko żółtko.
Jabłka obrać, zetrzeć na oczkach jak na mizerię. Przygotowane jabłka włożyć do naczynia, podgrzewać na małym ogniu, dodać cukier, cynamon oraz sok z cytryny wymieszać, nie rozgotowywać jabłek mają tylko wypuścić trochę soku. Gdy to nastąpi, odlać ¼ szklanki soku z jabłek pozostawić do przestygnięcia. Następnie do soku dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Dodać do jabłek zaraz przed wyłożeniem na tartę. Dokładnie wymieszać.
Gdy ciasto się schłodzi, należy go rozwałkować na lekko podsypanej mąką stolnicy. Rozwałkowany placek powinien być odrobinę większy niż dno i boki formy. Następnie ciasto nawijamy na wałek i wykładamy nim formę na tartę, którą wcześniej najlepiej posmarować tłuszczem. Możemy też ręcznie wylepić dno i boki formy. Ciasto nabić w kilku miejscach widelcem.
Spód podpiec w rozgrzanym do 175 stopni C piekarniku przez 10 minut. Dla pewności aby boki tarty nie opadły możemy wyłożyć ciasto papierem do pieczenia i wsypach groch w skorupkach lub ryż (zapobiegnie to wybrzuszeniu ciasta). Podpieczony spód posypujemy bułką tartą i wykładamy masę jabłkową. Pieczemy przez maksymalnie 25 minut. Tarta smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno.
Zostaw komentarz