Tarta z cukinią
Tarta to połączenie wyrazistej mąki owsianej oraz mąki ryżowej tworzącej delikatne kruche ciasto. Natomiast za nadzienie posłuży nam ser, cukinia oraz mieszanka przypraw.
Składniki (na 1 tartę w większej blaszce):
8 łyżek mąki ryżowej (130 g)
4 łyżki mąki gryczanej lub owsianej (60g)
6 łyżek masła (90g)
1 jajko
1 łyżka zimnej wody
szczypta soli
Dodatkowo:
2 cukinie
1 szklanka tartego sera np. mozzarella
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki oregano
1/4 łyżeczki płatków chilli
1/4 łyżeczki suszonej cebuli lub czosnku
Składniki na ciasto wsypujemy do miski, szybko zagniatamy (jeśli ciasto będzie zbyt zbite dodajemy odrobinę wody). Kule ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 10-15 minut.
W międzyczasie przygotowujemy formę – wykładamy ją papierem do pieczenia. Cukinię kroimy na paseczki. Mieszamy przyprawy. Piekarnik nagrzewamy do 380 stopni F (190C) . Ciasto rozwałkowujemy dość cieniutko (3 milimetry), przekładamy do formy. Spód podpiekamy około 10 minut.
Na ciepłe ciasto rozsypujemy równomiernie ser i dowolnie układamy cukinie. Posypujemy mieszanką przypraw. Pieczemy około 25-30 minut. Kroimy po 10 minutach, najlepiej smakuje na ciepło.
Smacznego.
Zostaw komentarz