Tarta z cukinią

Dzisiejszy wypiek to połączenie wyrazistej mąki owsianej oraz mąki ryżowej tworzącej delikatne kruche ciasto. Natomiast za nadzienie posłuży nam ser, cukinia oraz mieszanka przypraw.

Składniki  (na 1 tartę w większej blaszce):

8 łyżek mąki ryżowej (130 g)

4 łyżki mąki gryczanej lub owsianej (60g)

6 łyżek masła (90g)

1 jajko

1 łyżka zimnej wody

szczypta soli

Dodatkowo:

2 cukinie

1 szklanka tartego sera np. mozzarella

1/3 łyżeczki soli

1/3 łyżeczki oregano

1/4 łyżeczki płatków chilli

1/4 łyżeczki suszonej cebuli lub czosnku

Składniki na ciasto wsypujemy do miski, szybko zagniatamy (jeśli ciasto będzie zbyt zbite dodajemy odrobinę wody). Kule ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 10-15 minut.

W międzyczasie przygotowujemy formę – wykładamy ją papierem do pieczenia. Cukinię kroimy na paseczki. Mieszamy przyprawy. Piekarnik nagrzewamy do 380 stopni F (190C) . Ciasto rozwałkowujemy dość cieniutko (3 milimetry), przekładamy do formy. Spód podpiekamy około 10 minut.

Na ciepłe ciasto rozsypujemy równomiernie ser i dowolnie układamy cukinie. Posypujemy mieszanką przypraw. Pieczemy około 25-30 minut. Kroimy po 10 minutach, najlepiej smakuje na ciepło.

Smacznego.

Error: Only up to 6 modules are supported in this layout. If you need more add your own layout.