Lekkie jak piórko ciasto? Odpowiedz jest bardzo prosta: Tiramisu! Wspanialy włoski deser

powinniśmy tradycyjne spożywać na drugie śniadanie z mocnym espresso. Co myślicie o tym w niedzielne przedpołudnie? Plan idealny!

Tak więc na zachętę powiem Wam, iż krem jest naprawdę wspaniały nie za słodki, lekki jak puch, wręcz idealny. Biszkopty nasączone kawą dodają tiramisu wspaniałego charakteru. Składniki są mało skomplikowane, natomiast przygotowanie nie sprawi nikomu trudności. Tak więc zapraszam do kuchni!

DSC_2888web

 

Składniki:

4 żółtka

1/4 szklanki cukru brązowego

1/4 szklanki likieru kawowego

300 ml śmietany kremówki

2 opakowania biszkoptów (u mnie bezglutenowych)

1 szklanka świeżo zaparzonej kawy

2 łyżki niesłodzonego kakao

W pierwszej kolejności przygotowujemy kąpiel wodną (na garnku wypełnionym gotującą się wodą kładziemy metalową miskę) . Do miski wkładamy żółtka, cukier oraz likier. Mieszamy intensywnie około 6 minut, aż masa zgęstnieje. Odkładamy miskę na bok, możemy ją włożyć do zimnej wody.

Oddzielnie przygotowujemy naczynie najlepiej szklane. Na dnie układamy pierwszą warstwę biszkoptów maczanych w kawie. Śmietanę ubijamy na sztywno, po koniec dodajemy wystudzony krem i delikatnie mieszamy aż do połączenia się składników.

DSC_2864web

Połowę masy wykładamy na warstwę biszkoptów, przykrywamy kolejną warstwą zanurzanych w kawie biszkoptów, całość przykrywamy połową pozostałej masy, wyrównujemy. Ostatnią część masy przekładamy do rękawa cukierniczego, po czym dekorujemy ciasto. Na koniec pozostaje nam tylko oprószyć całość kakaem.

Formę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Chłodzimy minimum 6 godzin.

Smacznego!

DSC_2893web

DSC_2883web

Udostępnij: