Wiosna jest już naprawdę za rogiem, wszyscy czekają na nią z utęsknieniem! Dzisiejszy przepis będzie zielony, może nie tak zielony jak pierwsza trawa na łąkach ale będzie blisko.

Na taką pogodę nie ma nic lepszego jak lekkie ciasto składające się niemal z samych galaretek i mleka. Bardzo proste w przygotowaniu. Jedyne co będzie nam potrzebne to trochę miejsca w lodówce oraz mikser.

W przypadku tego ciasta nie musimy poprzestać na jednym kawałku ponieważ nie jest zapychające. Spód przygotowujemy z pokruszonych ciasteczek wymieszanych z dowolnym tłuszczem, biała pianka to mleko skondensowane wymieszane z galaretką w której zanurzone są owoce. Całość wieńczy jeszcze większa ilość galaretki!

Składniki na okrągłą formę (tortownice):

1 opakowanie herbatników lub maślanych ciasteczek ( bezglutenowe)

3 łyżki masła lub oleju kokosowego

2 galaretki (zielone np. agrestowe lub owoce tropikalne)

1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego – schłodzonego

1 łyżeczka żelatyny

zielone winogrona lub agrest

2 1/3 szklanki wody

Przygotowanie zaczynamy od rozpuszczenia jednej galaretki z żelatyną w szklance wody. Drugą galaretkę rozpuszczamy w 1 1/3 szklance wody – odkładamy na bok do wystudzenia. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka wkładamy do worka i rozgniatamy na drobny pył. Masło rozpuszczamy w mikrofalówce mieszamy z okruszkami – wsypujemy do formy i równomiernie rozprowadzamy lekko przyciskając. Spód wkładamy do lodówki.

W międzyczasie  masę: mleko ubijamy najpierw na niski obrotach miksera następnie powoli zwiększamy – miksujemy około 10 minut, pod koniec dodajemy chłodną galaretkę z żelatyną, miksujemy jeszcze przez chwilę. Masę wylewamy do formy, układamy owoce – powinny być całkowicie zanurzone. Formę wkładamy do lodówki na 30 minut. Delikatnie na wierzch wylewamy pozostałą galaretkę. Ciasto chłodzimy jeszcze minimum 1 godzinę.

Smacznego!

Udostępnij: