Torcik winogronowy
Wiosna jest już naprawdę za rogiem, wszyscy czekają na nią z utęsknieniem! Dzisiejszy przepis będzie zielony, może nie tak zielony jak pierwsza trawa na łąkach ale będzie blisko.
Na taką pogodę nie ma nic lepszego jak lekkie ciasto składające się niemal z samych galaretek i mleka. Bardzo proste w przygotowaniu. Jedyne co będzie nam potrzebne to trochę miejsca w lodówce oraz mikser.
W przypadku tego ciasta nie musimy poprzestać na jednym kawałku ponieważ nie jest zapychające. Spód przygotowujemy z pokruszonych ciasteczek wymieszanych z dowolnym tłuszczem, biała pianka to mleko skondensowane wymieszane z galaretką w której zanurzone są owoce. Całość wieńczy jeszcze większa ilość galaretki!
Składniki na okrągłą formę (tortownice):
1 opakowanie herbatników lub maślanych ciasteczek ( bezglutenowe)
3 łyżki masła lub oleju kokosowego
2 galaretki (zielone np. agrestowe lub owoce tropikalne)
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego – schłodzonego
1 łyżeczka żelatyny
zielone winogrona lub agrest
2 1/3 szklanki wody
Przygotowanie zaczynamy od rozpuszczenia jednej galaretki z żelatyną w szklance wody. Drugą galaretkę rozpuszczamy w 1 1/3 szklance wody – odkładamy na bok do wystudzenia. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka wkładamy do worka i rozgniatamy na drobny pył. Masło rozpuszczamy w mikrofalówce mieszamy z okruszkami – wsypujemy do formy i równomiernie rozprowadzamy lekko przyciskając. Spód wkładamy do lodówki.
W międzyczasie masę: mleko ubijamy najpierw na niski obrotach miksera następnie powoli zwiększamy – miksujemy około 10 minut, pod koniec dodajemy chłodną galaretkę z żelatyną, miksujemy jeszcze przez chwilę. Masę wylewamy do formy, układamy owoce – powinny być całkowicie zanurzone. Formę wkładamy do lodówki na 30 minut. Delikatnie na wierzch wylewamy pozostałą galaretkę. Ciasto chłodzimy jeszcze minimum 1 godzinę.
Smacznego!
slicznie wygląda
Dziekuje!
Pyszny. Zrobilam. Rewelacja 😊