Dzisiejszy tort to połączenie puszystego kakaowego biszkoptu z śmietankowo- karmelową masą, owocami oraz delikatną polewą czekoladową z olejem kokosowym.
Przepis na czekoladowy tort z toffi i owocami:
Biszkopt (najlepiej przygotować 1 dzień wcześniej):
5 jajek
2/3 szklanki cukru ( najlepiej brązowy)
2/3 szklanki mąki bezglutenowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego kakao do pieczenia
2 łyżki oleju (dowolnego użyłam z awokado)
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka na sztywno, dodajemy stopniowo cukier – miksujemy aż masa będzie zbita i błyszcząca. Oddzielnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksując na najmniejszych obrotach dodajemy żółtka oraz olej. Wyłączamy mikser, dodajemy mieszankę mąk i delikatnie mieszamy szpatułką.
Masę przelewamy do formy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 350 stopni F (175 C) piekarnika. Pieczemy około 30 minut do tzw. suchego patyczka.
Dodatkowo:
300 ml śmietanki (whipping cream)
1 puszka gotowego kajmaku (dostępnego w polskich sklepach) lub puszka mleka skondensowanego słodzonego (sweet evaporated milk)*
2 łyżeczki żelatyny (+ 6 łyżek wody)
1/2 tabliczki czekolady
2 łyżki oleju kokosowego
Owoce (jagody, truskawki)
*mleko skondensowane w puszce należy gotować w garnku z wodą około 2 godziny (puszkę otwieramy dopiero po całkowitym wystudzeniu)
Kolejny etap przygotowań rozpoczynamy od przecięcia ciasta na dwa blaty (najlepiej przy pomocy długiego noża). Żelatynę zalewamy ciepłą wodą , mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec zwalniamy obroty miksera i dodajemy karmel oraz żelatynę.
Mieszamy jedynie do połączenia się składników. Masę wkładamy do lodówki na 10 minut, po tym czasie połowę kremu nakładamy na pierwszy blat, przykrywamy drugim i pozostałą część rozprowadzamy po powierzchni oraz bokach tortu. Układamy owoce, ciasto wkładamy do lodówki. W garnuszku rozpuszczamy czekoladę z olejem kokosowym, gdy zacznie lekko tężeć polewamy obficie ciasto. Tort chłodzimy w lodówce co najmniej 3 godziny. Smacznego!
Tort przepyszny. Robilam kilka razy i za każdym razem robił furorę u gości 😊