Tort czekoladowy z toffi i owocami

Dzisiejszy tort to połączenie puszystego kakaowego biszkoptu z śmietankowo- karmelową masą, owocami oraz delikatną polewą czekoladową z olejem kokosowym.

Przepis na czekoladowy tort z toffi i owocami:

Biszkopt (najlepiej przygotować 1 dzień wcześniej):

5 jajek

2/3 szklanki cukru ( najlepiej brązowy)

2/3 szklanki mąki bezglutenowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki ciemnego kakao do pieczenia

2 łyżki oleju (dowolnego użyłam z awokado)

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka na sztywno, dodajemy stopniowo cukier – miksujemy aż masa będzie zbita i błyszcząca. Oddzielnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksując na najmniejszych obrotach dodajemy żółtka oraz olej. Wyłączamy mikser, dodajemy mieszankę mąk i delikatnie mieszamy szpatułką.

Masę przelewamy do formy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 350 stopni F (175 C) piekarnika. Pieczemy około 30 minut do tzw. suchego patyczka.

Dodatkowo:

300 ml śmietanki (whipping cream)

1 puszka gotowego kajmaku (dostępnego w polskich sklepach) lub puszka mleka skondensowanego słodzonego (sweet evaporated milk)*

2 łyżeczki żelatyny (+ 6 łyżek wody)

1/2 tabliczki czekolady

2 łyżki oleju kokosowego

Owoce (jagody, truskawki)

*mleko skondensowane w puszce należy gotować w garnku z wodą około 2 godziny (puszkę otwieramy dopiero po całkowitym wystudzeniu)

Kolejny etap przygotowań rozpoczynamy od przecięcia ciasta na dwa blaty (najlepiej przy pomocy długiego noża). Żelatynę zalewamy ciepłą wodą , mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec zwalniamy obroty miksera i dodajemy karmel oraz żelatynę.

 

 

Mieszamy jedynie do połączenia się składników. Masę wkładamy do lodówki na 10 minut, po tym czasie połowę kremu nakładamy na pierwszy blat, przykrywamy drugim i pozostałą część rozprowadzamy po powierzchni oraz bokach tortu. Układamy owoce, ciasto wkładamy do lodówki. W garnuszku rozpuszczamy czekoladę z olejem kokosowym, gdy zacznie lekko tężeć polewamy obficie ciasto. Tort chłodzimy w lodówce co najmniej 3 godziny. Smacznego!

 

Udostępnij: