Tort czekoladowy
Potrójnie czekoladowy tort z akcentem dzikiej róży. Idealny na zbliżające się Walentynki. Marzenie miłośników czekolady!
Ciasto:
5 jajek
200 g cukru pudru
170 g mąki (bezglutenowej u mnie mieszanka przepis tutaj , można użyć mąki ziemniaczanej lub ryżowej)
50 g kakao
2 łyżki oleju kokosowego (ew. rzepakowego)
Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę i kakao przesiewamy, jeśli używamy oleju kokosowego musimy go lekko roztopić i przestudzić. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C oraz przygotowujemy tortownicę (23 cm), którą wykładamy papierem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, powinna powstać nam gęsta błyszcząca piana. W tym czasie zmniejszamy obroty miksera do najmniejszych i dodajemy do masy po jednym żółtku. Po połączeniu masy wyłączamy mikser i dalej mieszamy delikatnie łopatką, dodajemy mąkę oraz olej. Ciasto pieczemy przez 30 minut do suchego patyczka. Po wystudzeniu (ciasto możemy upiec dzień wcześniej) kroimy ciasto na 3 cienkie placki – wierzchni placek kruszymy (posypiemy nim później ciasto).
Masa:
330 ml śmietany 30 %
100 g gorzkiej czekolady (min 70 %)
3 łyżki serka mascarpone
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki wody
Czekoladę kruszymy i roztapiamy w kąpieli wodnej, gdy całkowicie się roztopi zdejmujemy ją z palnika. Do czekolady delikatnie wlewamy śmietankę cały czas mieszając. Tak przygotowaną masę chłodzimy minimum 3 godziny (najlepiej przygotować ją dzień wcześniej). Następnie przygotowujemy żelatynę: rozpuszczamy ją w wrzącej wodzie, dokładnie mieszamy aż nie będzie grudek i chłodzimy. W tym czasie ubijamy na wysokich obrotach naszą czekoladową śmietankę na puszystą masę, serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i dodajemy do ubitej śmietany razem z żelatyną.
Do przełożenia:
70 ml dżemu z owoców dzikiej róży
Płatki czekolady:
80 g gorzkiej czekolady (wykorzystałam mikołaje z czekolady)
1 łyżka oleju
Czekoladę z olejem roztapiamy w kąpieli wodnej i wylewamy na tacę wyłożoną folią spożywczą. Za pomocą łyżeczki rozprowadzamy równą warstwę. Zostawiamy do wystygnięcia na 3 godziny (można przygotować dzień wcześniej). Zastygniętą czekoladę kroimy wedle uznania i delikatnie zdejmujemy z foli.
Przygotowanie tortu:
Każdy blat smarujemy dżemem i nakładamy na niego masę czekoladową. Kolejność:
Ciasto – dżem – masa – ciasto – dżem – masa – pokruszone ciasto
Czekoladą dekorujemy według uznania.
Zostaw komentarz