Tort czekoladowy

Potrójnie czekoladowy tort z akcentem dzikiej róży. Idealny na zbliżające się Walentynki. Marzenie miłośników czekolady!

tort-czekoladowy

Ciasto:

5 jajek

200 g cukru pudru

170 g mąki (bezglutenowej u mnie mieszanka przepis tutaj , można użyć mąki ziemniaczanej lub ryżowej)

50 g kakao

2 łyżki oleju kokosowego (ew. rzepakowego)

Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę i kakao przesiewamy, jeśli używamy oleju kokosowego musimy go lekko roztopić i przestudzić. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C oraz przygotowujemy tortownicę (23 cm), którą wykładamy papierem do pieczenia.

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, powinna powstać nam gęsta błyszcząca piana. W tym czasie zmniejszamy obroty miksera do najmniejszych i dodajemy do masy po jednym żółtku. Po połączeniu masy wyłączamy mikser i dalej mieszamy delikatnie łopatką, dodajemy mąkę  oraz olej. Ciasto pieczemy przez 30 minut do suchego patyczka. Po wystudzeniu (ciasto możemy upiec dzień wcześniej) kroimy ciasto na 3 cienkie placki – wierzchni placek kruszymy (posypiemy nim później ciasto).

Masa:

330 ml śmietany 30 %

100 g gorzkiej czekolady (min 70 %)

3 łyżki serka mascarpone

2 łyżeczki żelatyny

3 łyżki cukru pudru

3 łyżki wody

Czekoladę kruszymy i roztapiamy w kąpieli wodnej, gdy całkowicie się roztopi zdejmujemy ją z palnika. Do czekolady delikatnie wlewamy śmietankę cały czas mieszając. Tak przygotowaną masę chłodzimy minimum 3 godziny (najlepiej przygotować ją dzień wcześniej).  Następnie przygotowujemy żelatynę: rozpuszczamy ją w wrzącej wodzie, dokładnie mieszamy aż nie będzie grudek i chłodzimy. W tym czasie ubijamy na wysokich obrotach naszą czekoladową śmietankę na puszystą masę, serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i dodajemy do ubitej śmietany razem z żelatyną.

Do przełożenia:

70 ml dżemu z owoców dzikiej róży

Płatki czekolady:

80 g gorzkiej czekolady (wykorzystałam mikołaje z czekolady)

1 łyżka oleju

Czekoladę z olejem roztapiamy w kąpieli wodnej i wylewamy na tacę wyłożoną folią spożywczą. Za pomocą łyżeczki rozprowadzamy równą warstwę. Zostawiamy do wystygnięcia na 3 godziny (można przygotować dzień wcześniej). Zastygniętą czekoladę kroimy wedle uznania i delikatnie zdejmujemy z foli.

Przygotowanie tortu:

Każdy blat smarujemy dżemem i nakładamy na niego masę czekoladową. Kolejność:

Ciasto – dżem – masa – ciasto – dżem – masa – pokruszone ciasto

Czekoladą dekorujemy według uznania.

tort-czekoladowy1

tort-czekoladowy2

Udostępnij: