Tort orzechowy z gruszkami

Mięciutki biszkopt połączony z gruszkami w galaretce oraz delikatnie śmietankową masą oprószony orzechami pecan. Nisko salicylanowy oraz bezglutenowy tort z pecanami.

tort-orzechowy-z-gruszkami1  

Składniki na biszkopt do tortownicy 22 cm:

5 jajek

½  szklanki cukru

2/3 szklanki mąki kukurydzianej

1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżka oleju

Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielamy od żółtek, mąki przesiewamy. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy.

Do gęstej masy dodajemy mąki i olej, delikatnie mieszamy łopatką. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wykładamy tylko dno foremki). Biszkopt pieczemy przez 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu nasz wypiek studzimy w formie. Boki biszkopt oddzielamy delikatnie nożem od foremki dopiero po całkowitym wystudzeniu. Wtedy też kroimy biszkopt na 3 równe blaty.

Galaretka gruszkowa

5 gruszek

200 ml wody

2 łyżki cukru (w zależności od rodzaju gruszek)

2 łyżeczki żelatyny

Gruszki myjemy, obieramy i kroimy w kosteczki. Owoce wrzucamy do garnka z wodą i cukrem, gotujemy na średnim ogniu, aż gruszki zmiękną. Z owoców odlewamy ¼ soku i rozpuszczamy żelatynę, którą następnie wlewamy do gruszek. Galaretkę odstawiamy do lekkiego stężenia.

Masa:

330 ml śmietany 30 %

200 ml serka mascarpone

4 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej( u mnie bezkofeinowa)

Schłodzoną śmietanę ubijamy, serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i następnie dodajemy do śmietany, delikatnie aby masa się nie ścięła.  Do miseczki odkładamy 1/3 masy i mieszamy z nią kawę. Jeśli sztywność mas nie będzie satysfakcjonująca możemy dodać do niej żelatyny (2 łyżeczki rozpuszczone w ¼ szklanki wody), jednak masa po schłodzeniu powinna być odpowiedniej konsystencji bez żelatyny.

Do dekoracji:

150 g orzechów pecan (można zastąpić innymi orzechami np. włoskimi, laskowymi)

tort-orzechowy-z-gruszkami

Pierwszy blat wykładamy na papierze do pieczenia, nakładamy na niego całą masę kawową, przykrywamy następnym blatem, który smarujemy niezbyt obficie masą śmietankową. Następnie równomiernie rozkładamy lekko tężejącą galaretkę i przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym. Pozostałą masę rozprowadzamy po powierzchni tortu, tworzymy jego kształt, staramy się aby był równy.

Na końcu pozostaje nam tylko dekoracja, w przypadku pecanów wystarczy je rozgnieść pałką, są dość miękkie, natomiast jeśli używamy innych orzechów, zapewne będziemy musieli je posiekać. Orzechami obsypujemy równomiernie nasz tort.

Tort przed podaniem chłodzimy minimum 3 godziny.

tort-orzechowy-z-gruszkami2
Error: Only up to 6 modules are supported in this layout. If you need more add your own layout.