Tort trzy kolory

Tort na wyjątkowe okazje, prezentuje się oraz smakuje wyśmienicie. Bezglutenowe biszkopty połączone z kremową masą.

tort-trzy-kolory11

Tort wymaga trochę pracy, jednak na prawdę warto dla takiego efektu poświęcić te kilka godzin. W wersji bezglutenowej, jednak z dużą ilością cukru. Mały kawałeczek nie zaszkodzi ;)

Składniki na jeden biszkopt (do tortu trzeba upiec 3 biszkopty):

3 jajka

1/3 szklanki cukru

½ szklanki mąki kukurydzianej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

½ łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)

Dodatkowo: 1 łyżka ciemnego niesłodzonego kakao, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego oraz 2 łyżki soku z buraka (ew. barwika różowego).

Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier – powinna powstać gęsta masa. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C.

Do masy z białek dodajemy żółtka, delikatnie mieszamy i wsypujemy przesiane mąki. Ponownie mieszamy, przekładamy do formy, wyrównujemy i pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka).

Każdy biszkopt pieczemy oddzielnie:

I brązowy – zamiast mąki ziemniaczanej dodajemy 1 łyżkę kakao

II waniliowy – dodajemy 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego

II różowy – dodajemy dodatkowo 1 łyżkę mąki ziemniaczanej oraz 2 łyżki soku z buraka (jeśli używamy barwnika pieczemy według podstawowego przepisu – dodajemy jedynie odpowiednią ilość barwnika aby uzyskać pożądany kolor)

Biszkopty pierwsze 10 minut studzimy w formie, następnie przekładamy na kratkę (biszkopty można upiec dzień wcześniej).

tort-trzy-kolory

Masa śmietankowa:

300 g serka mascarpone

200 ml śmietanki kremówki (np. 30 %)

2 łyżki cukru pudru

Serek mieszamy z cukrem pudrem, śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek do ubitej śmietany – delikatnie mieszamy.

Przygotowane biszkopty nasączamy np. wodą z sokiem z cytryny i cukrem lub w wersji dla dorosłych z dowolnym alkoholem. Blaty ciasta możemy również posmarować dżemem – ja wybrałam tą drugą opcję – użyłam dżemu truskawkowego.

Tak przygotowane blaty przekładamy masą śmietankową w kolejności : brązowy, waniliowy oraz różowy. Wyrównujemy, wkładamy do lodówki.

Masa maślana:

250 g masła

3  szklanki cukru pudru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo – 1 łyżka ciemnego kakao, 1-2 łyżki soku z buraka (ew. różowy barwnik)

Masło ucieramy mikserem, aż będzie jasne i puszyste, stopniowo dodajemy przesiany cukier – cały czas miksując (masa powinna być średnio gęsta, jeśli jest zbyt zbita dodajemy łyżkę mleka). Gotową masę dzielimy na 3 części – jedną zostawiamy bez dodatków, do drugiej dodajemy kakao (taką ilość aby uzyskać pożądany kolor), do ostatniej sok z buraka lub barwnik.

Dekorowanie rozpoczynamy od masy kakaowej (pozostałe wkładamy do lodówki). Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z większą końcówką w kształcę gwiazdki, dekorujemy dolną warstwę tortu, starając się robić różyczki (zaczynamy od środka). Luki pomiędzy różyczkami wypełniamy masą, robiąc drobne gwiazdki, pozostały krem zostawiamy na dekorację wierzchu (wierzch tortu możemy udekorować dowolnie – używając tej masy, której zostało nam najwięcej).

Podobnie postępujemy z dekoracją tortu pozostałymi masami. Tort przechowujemy w lodówce, chłodzimy minimum 2 godziny przed podaniem. Wypiek bardzo ładnie się kroi.

Smacznego!

tort-trzy-kolory3

tort-trzy-kolory4

Error: Only up to 6 modules are supported in this layout. If you need more add your own layout.