Przygotowanie trufli jest prostsze niż myślisz! Dzięki połączeniu kilku składników powstają klasyczne trufle czekoladowe.

trufle-czekoladowe

Składniki na 20 sztuk

100 g gorzkiej czekolady (min 70 %)

80 g serka mascarpone

50 g orzechów (laskowe, włoskie, pekany)

1 łyżeczka oleju kokosowego

3 łyżeczki cukru pudru*

kakao niesłodzone do obtoczenia trufli

*cukru pudru sypiemy według uznania – w tej wersji czekoladki są delikatnie słodkie

Do przygotowania trufli niezbędny będzie zestaw do kąpieli wodnej czyli  garnek z wodą oraz metalowa miseczka. Wodę doprowadzamy do wrzenia, natomiast do miseczki wkładamy olej kokosowy z czekoladą oraz cukrem pudrem, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. Gdy to nastąpi odkładamy czekoladę do przestudzenia, a w tym czasie siekamy orzechy. Letnią masę czekoladową mieszamy z serkiem mascarpone na jednolitą masę. Na końcu dodajemy orzechy.

Masę truflową chłodzimy w lodówce przez 30 minut, po tym czasie formujemy kulki i turlamy je po płaskim talerzyku na którym wysypane mamy kakao. Tak przygotowane czekoladki chłodzimy jeszcze przed kwadrans. Czekoladki nie muszą być przechowywane w lodówce.

trufle-czekoladowe1

trufle-czekoladowe2

Udostępnij: