Trufle czekoladowe
Przygotowanie trufli jest prostsze niż myślisz! Dzięki połączeniu kilku składników powstają klasyczne trufle czekoladowe.
Składniki na 20 sztuk
100 g gorzkiej czekolady (min 70 %)
80 g serka mascarpone
50 g orzechów (laskowe, włoskie, pekany)
1 łyżeczka oleju kokosowego
3 łyżeczki cukru pudru*
kakao niesłodzone do obtoczenia trufli
*cukru pudru sypiemy według uznania – w tej wersji czekoladki są delikatnie słodkie
Do przygotowania trufli niezbędny będzie zestaw do kąpieli wodnej czyli garnek z wodą oraz metalowa miseczka. Wodę doprowadzamy do wrzenia, natomiast do miseczki wkładamy olej kokosowy z czekoladą oraz cukrem pudrem, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. Gdy to nastąpi odkładamy czekoladę do przestudzenia, a w tym czasie siekamy orzechy. Letnią masę czekoladową mieszamy z serkiem mascarpone na jednolitą masę. Na końcu dodajemy orzechy.
Masę truflową chłodzimy w lodówce przez 30 minut, po tym czasie formujemy kulki i turlamy je po płaskim talerzyku na którym wysypane mamy kakao. Tak przygotowane czekoladki chłodzimy jeszcze przed kwadrans. Czekoladki nie muszą być przechowywane w lodówce.
Zostaw komentarz