Trufle daktylowe
Energetyzujące oraz lekko strawne daktylowe słodkości. Naturalnie bezglutenowe z dodatkiem pestek słonecznika oraz żurawiną.
Składniki na około 25 sztuk
200g daktyli
1 banan
100 g pestek słonecznika
2 łyżki żurawiny suszonej
2 łyżki rodzynek
50 g płatków migdałowych
40 g kakao niesłodzonego (bezglutenowego, np. firmy Celiko)
40 g mąki kokosowej (bezglutenowej, np. firmy Glutenex)
– wszystkie suszone owoce i nasiona najlepiej przepłukać i odsączyć na sitku przed użyciem aby pozbyć się zanieczyszczenia glutenem.
Daktyle, żurawinę oraz rodzynki wkładamy do wrzątku na 10 minut, następnie dokładnie odsączamy najlepiej zostawić około 30 minut na sitku. W międzyczasie blendujemy banana z pestkami słonecznika oraz płatkami migdałowymi. Dodajemy odsączone suszone owoce. Całość ponownie blendujemy na gładką masę.
Gotową masę wkładamy do lodówki na około 20 minut, jeśli po tym czasie masa nadal wydaje nam się za rzadka możemy dodać do niej trochę mąki kokosowej. Następnie formujemy jednakowe kulki, które obtaczamy w mące kokosowej oraz kakao. Gotowe kulki chłodzimy jeszcze 30 minut. Zdrowe trufle można przechowywać do 4 dni.
English version
Date-truffles
Ingredients for 25 truffles:
200 g dates
1 banana
100 g sunflower seeds
2 tbsp dried cranberries
2 tbsp raisins
50 g flaked almonds
40 g cocoa power
40 g coconut flour
Dates, cranberries and raisins put into boiling water for 10 minutes, then drain thoroughly best to leave about 30 minutes in a sieve. In the meantime, mix the banana with sunflower seeds and almonds. Add the drained dried fruit. The whole again mix to smooth.
Dough is put in the refrigerator for about 20 minutes, after this time if the weight still seems to us to be rare, we can add a little flour coconut. Then we form identical balls, which are dipped in coconut flour and cocoa. Finished balls are cooling a further 30 minutes. Healthy truffles can store up to 4 days.
Zostaw komentarz