Walentynkowe brownie
Intensywnie czekoladowe ciasteczka serduszka oraz ciasteczkowe kuleczki z dżemem jeżynowym. Dla ukochanej walentynki.
Składniki (forma 32×22)
200 g masła lub roślinnego odpowiednika (np. 150 g oleju kokosowego)
250 g gorzkiej czekolady
3 jajka
200 g cukru
1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
½ szklanki mąki bezglutenowej (u mnie BMM przepis tutaj)
szczypta soli
Dodatkowo:
1/3 szklanki dżemu np. jeżynowego
kolorowy cukier lub kokos do obtoczenia kuleczek
Masło oraz czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, zostawiamy do przestudzenia. Jajka miksujemy z cukrem oraz ekstraktem.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C.
Do jajek dodajemy roztopioną czekoladę oraz przesianą mąkę z szczyptą soli. Ciasto przekładamy do formy.
Pieczemy około 20 minut. Po całkowitym wystudzeniu, za pomocą foremki w kształcie serduszka wykrawamy ciasteczka.
Pozostałą część ciasta przekładamy do miski, dodajemy dżem następnie miksujemy blenderem lub zagniatamy rękami. Formujemy kuleczki i obtaczamy w cukrze lub kokosie.
Smacznego!
English version
Valentine brownie
Intense chocolate cookies hearts and cookies balls with blackberry jam. For the beloved valentine.
Ingredients (a form of 32×22)
200 g butter, vegetable (eg. 150 g coconut oil)
250 g of dark chocolate
3 eggs
200 g of sugar
1 teaspoon vanilla extract
½ cup flour gluten-free (for me BMM recipe here)
pinch of salt
Additionally:
1/3 cup jam for ex. blackberry
colored sugar or coconut to the roundness balls
Melt the butter and chocolate in a water bath, leave for cooling. Mix the eggs with the sugar and extract.
Lined baking pan with baking paper. Preheat the oven to 320 degrees F (160C).
To eggs add melted chocolate, sifted flour and pinch of salt. Put the dough into the mold.
Bake for about 20 minutes. When completely cooled down, using cookie cutters in the shape of hearts, punching cookies.
The remainder of the cake put into a bowl, then add the jam and mix using blender or knead with hands. Form the balls and rolled in sugar or coconut.
Enjoy!
Zostaw komentarz