Waniliowy sernik z malinami
Lekki sernik bez spodu, wyjątkowo puszysty – idealnie komponuje się z sosem malinowym. Ubarwi każde popołudnie.
Składniki na standardową tortownice:
- 1 kg twarogu sernikowego (lub sera 3 razy zmielonego)
- 6 jajek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 laska wanilii
- 200 g cukru trzcinowego
- szczypta soli
- płatki migdałowe do posypania
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka miksujemy na puszystą masę z cukrem, następnie dodajemy nasiona wanilii oraz mąkę ziemniaczaną, na końcu po łyżce dodajemy ser. Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli. Do masy z żółtek delikatnie dodajemy pianę z białek i mieszamy najlepiej drewnianą szpatułką. Powstałą masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i posypujemy płatkami migdałowymi.
Przez godzinę pieczemy sernik w 180 stopniach C następnie przez 20 min w 150 stopniach C , jeżeli wierzch sernika zacznie się zbyt szybko przypiekać wierzch wypieku możemy przykryć go papierem do pieczenia. Studzić w pod uchylonym piekarniku. Kroić po wystygnięciu.
Sos malinowy:
- 100 g malin
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/5 szklanki wody
- 3 łyżki cukru trzcinowego (opcjonalnie)
Maliny rozgnieść widelcem, przełożyć do garnuszka z cukrem, doprowadzić do wrzenia. Mąkę wymieszać z wodą. Dodać do malin, mieszać przez 5 minut, aż zgęstnieje. Podawać przestudzone.
Zostaw komentarz