Waniliowy sernik z malinami

Lekki sernik bez spodu, wyjątkowo puszysty – idealnie komponuje się z sosem malinowym. Ubarwi każde popołudnie.

sernikwanili-318x400

Składniki na standardową tortownice:

  • 1 kg twarogu sernikowego (lub sera 3 razy zmielonego)
  • 6 jajek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 laska wanilii
  • 200 g cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • płatki migdałowe do posypania

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka miksujemy na puszystą masę z cukrem, następnie dodajemy nasiona wanilii oraz mąkę ziemniaczaną, na końcu po łyżce dodajemy ser. Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli. Do masy z żółtek delikatnie dodajemy pianę z białek i mieszamy najlepiej drewnianą szpatułką. Powstałą masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i posypujemy płatkami migdałowymi.

Przez godzinę pieczemy sernik w 180 stopniach C następnie przez 20 min w 150 stopniach C , jeżeli wierzch sernika zacznie się zbyt szybko przypiekać wierzch wypieku możemy przykryć go papierem do pieczenia. Studzić w pod uchylonym piekarniku. Kroić po wystygnięciu.

Sos malinowy:

  • 100 g malin
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/5 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru trzcinowego (opcjonalnie)

Maliny rozgnieść widelcem, przełożyć do garnuszka z cukrem, doprowadzić do wrzenia. Mąkę wymieszać z wodą. Dodać do malin, mieszać przez 5 minut, aż zgęstnieje. Podawać przestudzone.

Udostępnij: