Wegetariańskie burgery

Kotleciki z mieszanki ziaren, kaszy jaglanej oraz warzyw. Pieczone bez tłuszczu. Lekki posiłek nie tylko dla wegetarian.

wegetariankie-burgery2

  Składniki na duża porcję około 35 burgerów:

2 szklanki startej marchewki

1 cebula

1 mała pietruszka

1 ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

½ szklanki ziaren słonecznika

1/3 szklanki ziaren sezamu

2 łyżki nasion chia

2 łyżki siemię lnianego

2 łyżki mielonego siemię lnianego

1 łyżka czarnuszki

1 łyżeczka świeżej lub suszonej natki pietruszki

1 łyżeczka chili (mielone lub płatki)

1 jajko (można zastąpić 3 łyżkami oliwy z oliwek)

sól / pieprz

Marchewkę wsypujemy do miski. Cebulę oraz pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy ugotowaną i schłodzoną kaszę jaglaną, mieszamy. Ziarna słonecznika, sezamu oraz siemię lnianego prażymy chwilę na patelni.

Do miski dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy aby wszystkie składniki były równomiernie rozłożone. Przygotowujemy dużą blachę do pieczenia, wykładamy ją papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.

Rękoma posmarowanymi zimną wodą lub olejem formujemy równe burgery i układamy je w niewielkich odstępach na papierze do pieczenia (jeśli burgery nie chcą się skleić musimy dodać więcej płynu: jajko lub oliwy; jeśli masa jest zbyt luźna należy dodać więcej mielonego siemię lnianego lub mąki kukurydzianej).

Burgery pieczemy na złoto około 30 minut. Dobrze smakują na ciepło jak i zimno, w bułce jak i same. Dobra przekąska do pracy, szkoły czy na podróż. Można je zamrozić lub przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 5 dni.

wegetarianskie-burgery1

English version

Veggie burgers

Burgers from a blend of grains, millet and vegetables. Baked without fat. A light meal is not just for vegetarians.

Ingredients for a large portion, about 35 burgers:

2 cups shredded carrots

1 onion

1 small parsley

1 ½ cups of cooked millet

½ cup sunflower seeds

1/3 cup sesame seeds

2 tablespoons of chia seeds

2 tablespoons of flaxseed

2 tablespoons ground flaxseed

1 tablespoon black cumin

1 teaspoon fresh or dried parsley

1 teaspoon chili (ground or flakes)

1 egg (you can substitute 3 tablespoons of olive oil)

salt / pepper

Put carrots  into a bowl. Peel the onion and parsley, shredded. Add the cooked and cooled millet, stir. Sunflower seeds, sesame and linseed flax fry for a moment  in a frying pan.

In a bowl, add all the remaining ingredients. Thoroughly mix all the ingredients are evenly distributed. Prepare a large baking sheet, put baking paper. Preheat oven to 200 degrees C (390 F).

Form equal burgers and put them in small increments on baking paper (if the burgers do not want to glued we need to add more liquid: egg or oil, if the mass is too loose add more ground flaxseed or corn flour).

Bake burgers for gold about 30 minutes. Good taste of hot and cold, in bread and the same. Good snack to work, school or travel. They can be frozen or stored in an airtight container for up to 5 days.

wegetarianskie-burgery

Error: Only up to 6 modules are supported in this layout. If you need more add your own layout.