Wielkanocne ciasto

Drożdżowe ciasto z rodzynkami. Wielkanocny placek przygotowany z bezglutenowej mieszanki mąki.

ciasto-wielkanoce5

 

Składniki:

2/3 szklanki mąki z sorgo (najlepiej świeżo zmielonej)

1 szklanka skrobi z tapioki

1 szklanka skrobi kukurydzianej

1/3 szklanki mąki kokosowej

20 g drożdży

1/3 szklanki cukru

¾ szklanki mleka

25 g rozpuszczonego masła

1 jajko

½ szklanki rodzynek

Lukier

2 łyżki cukru

1 łyżka wody

ciasto-wielkanoce4

Mąki przesiać do miski. Z drożdży, 2 łyżek cukru i połowy mleka zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia. Do miski z mąkami dodać pozostałe składniki poza rodzynkami. Wymieszać, dodać rodzynki.

Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę, następnie przekładamy do formy i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.  W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Ciasto pieczemy 30 – 35 minut (powinno być przyrumienione).

W garnuszku zagotowujemy cukier z wodą, takim lukrem smarujemy jeszcze ciepłe ciasto.  Kroimy po wystudzeniu. Najlepiej smakuje z filiżanką dobrej herbaty.

ciasto-wielkanoce1

English version

Easter cake

Yeast cake with raisins. Easter cake prepared with gluten-free flour mix.

Ingredients:

2/3 cup sorghum flour (preferably freshly ground)

1 cup tapioca starch

1 cup cornstarch

1/3 cup coconut flour

20 g yeast

1/3 cup sugar

¾ cup milk

25 g of melted butter

1 egg

½ cup raisins

Frosting

2 tablespoons sugar

1 tablespoon water

Sift the flour into a bowl. With yeast, 2 tablespoons sugar and half the milk to make leaven and leave to rise. To flours into a bowl add the remaining ingredients except raisins. Stir, add the raisins.

Leave the dough to rise for 1 hour, then put into a mold and leave to rise again for 30 minutes. At that time preheat oven to 360 degrees F. Bake cake 30 – 35 minutes (it should be browned).

In a pot boil sugar with water, grease the icing still warm cake. Cut after cooling. Best served with a cup of good tea.

ciasto-wielkanoce6

Udostępnij: