Wieloziarniste z marchewką
Zdrowe wieloziarniste ciasto z jabłkiem i marchewką. Wilgotne i bardzo sycące z bezglutenowej mieszanki mąki.
Składniki na formę typu keksówka:
1 jabłko
1 marchewka
½ szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 jajka
1 szklanka mąki wieloziarnistej ( u mnie bezglutenowa mieszanka : ½ szklanka BMM, 1 łyżka skrobi kukurydzianej, 1 łyżka siemię lnianego mielonego, 1 łyżka płatków lnianych, 2 łyżki mąki gryczanej, 1 łyżeczka płatków gryczanych, 1 łyżeczka zarodków kukurydzianych)
1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego lub soku z cytryny
2 łyżki oleju
1 garść suszonej żurawiny lub rodzynek
Lukier :
½ szklanki cukru pudru (np. z cukru trzcinowego)
2 łyżeczki ciepłej wody.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Formę wysmarowujemy masłem lub pryskamy tłuszczem w sprayu. Jabłko oraz marchewkę ścieramy na dużych oczkach. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i sodą. Miksujemy na małych obrotach, dodajemy ekstrakt oraz olej. Na końcu dodajemy jabłko oraz marchewkę i mieszamy za pomocą łopatki.
Gotowe ciasto przekładamy do formy i posypujemy żurawiną lub rodzynkami. Formą z ciastem delikatnie stukamy w blat aby pozbyć się bąbelków powietrza. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu zostawiamy ciasto jeszcze 10 minut w podchylonym piekarniku, po czym wyjmujemy je na kratkę i studzimy.
Po wystudzeniu łączymy cukier puder z wodą i polewamy ciasto. Ciasto można przechowywać do 4 dni.
Zostaw komentarz