Wiosenny tulipan

Bezglutenowa babka w wyjątkowych kolorach, przyciąga wzrok na stole. Wiosenny wypiek przypomina babkę piaskową.

wiosenny-tulipan

 

Przepis na formę typu ‘keksówka’:

  • 200 g masła lub margaryny
  • 5 jajek
  • 1 ½ szklanki mieszanki mąki bezglutenowej lub BMM
  • ½ szklanki oleju
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • ekstrakt waniliowy
  • kisiel cytrynowy
  • kisiel wiśniowy/malinowy
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki suchego maku

– wszystkie składniki powinny być bezglutenowe –

Na początku oddzielamy żółtka od białek. Tłuszcz ucieramy z cukrem na śnieżno białą masę, następnie dodajemy po jednym żółtku. Do tak przygotowanej masy dodajemy kolejno ekstrakt, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia na przemiennie z olejem. Na końcu naszą masę łączymy z ubitymi na sztywno białkami.

Gotowe ciasto dzielimy na 4 części do każdej z nich dodajemy kolejno kisiel cytrynowy, kakao, kisiel wiśniowy oraz mak. Jeśli kolor masy z dodatkami nas nie zadowala, możemy dodać trochę barwników spożywczych (ja używam barwników firmy Wilton). Ciasto wylewamy warstwami w podanej kolejności do wysmarowanej tłuszczem i podsypanej bułką tartą formy typu ‚keksówka’, a następnie przecinamy ostrym nożem wzdłuż foremki.

Babkę pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 30 -40 minut (sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone). Studzimy na kratce.  Gotową babkę można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

Udostępnij: