Włoskie ciasteczka

Dzisiaj cukiernicy na całym świecie wypiekają słynne: amaretti di Saronno. Przepis jest prosty, bez dużego nakładu pracy

a efekt: chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku niebiańskie ciasteczka. Idealny pomysł na wykorzystanie białek. Można je dekorować wisienką, migdałem lub tak jak u mnie powidłami z gorzką czekoladą!

wloskie ciasteczka1

Według legendy na początku XVII wieku pewien biskup odwiedził Saronno w Lombardii. Pewna młoda para chcąc złożyć hołd biskupowi przywitała go swoimi wyjątkowymi domowymi ciasteczkami, zrobionymi z zmiażdżonych pestek moreli oraz migdałów, z dodatkiem białek oraz cukru. Biskupowi bardzo posmakowały wypieki, para w podzięce została pobłogosławiona. Od tamtego momentu przepis na ciasteczka stał się miejscowym specjałem.

Przepis na 30 większych ciastek:

2 1/2 szklanki (300g) mielonych migdałów (mąki migdałowej)

1 szklanka (125g) cukru pudru

3 białka

szczypta soli

opcjonalnie 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

1/3 tabliczki czekolady (30g)

5 łyżek powideł śliwkowych

cukier puder do obtaczania

Piekarnik nagrzewamy do 350 stopni F (171C). Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowych mat (jak na zdjęciu). Białka z szczyptą soli ubijamy na sztywno. W misce mieszamy mąkę migdałową z cukrem pudrem, partiami dodajemy białka, mieszamy aż powstanie kula ciasta.

Za pomocą dwóch łyżeczek nakładamy małe porcje ciasta na talerzyk wysypany cukrem pudrem, formujemy ładne kulki, układamy z odstępami. W każdym robimy wgłębienie.

W międzyczasie roztapiamy czekoladę w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, mieszamy z powidłami. Nakładamy kleksa powideł na każde ciastko.

Oryginalnie ciasteczka przed pieczeniem powinny odpocząć 30 minut (jeśli macie czas!) Ciastka pieczemy około 30 minut na złoto, studzimy je lekko w formie po czym delikatnie przenosimy na kratkę. Smacznego!

wloskie ciasteczka

Udostępnij: