Zakręcona babka z czekoladą

Intensywnie czekoladowa, wyjątkowo zakręcona babka drożdżowa z odrobiną orzechów w świątecznym wydaniu.

zakrecona-babka-z-czekolada

 

Przepis na 1 babkę w ‘keksówce’:

240 g BMM (przepis tutaj) lub innej mieszanki mąki bezglutenowej

50 g skrobi kukurydzianej

80 g mąki z amarantusa

1/3 szklanki cukru trzcinowego

2 jajka

1/3 szklanki oleju roślinnego

130 ml mleka

7 g drożdży instant

szczypta soli

Farsz:

80 g czekolady (pokruszonej)

1/3 szklanki posiekanych orzechów (u mnie pekany)

Na wierzch:

1 jajko (roztrzepane)

1/3 szklanki posiekanych orzechów

!Polecam używanie swojskich jajek lub ‘0’ – wypieki zawsze się udają!

Drożdże zalewamy letnim mlekiem. Mąki przesiewamy i mieszamy z pozostałymi składnikami, dodajemy również drożdże. Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut, aż zrobi się sprężyste. Gotowe ciasto odkładamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na minimum 1 ½ godziny, aż podwoi swoją objętość.

Po tym czasie, rozwałkujemy ciasto na stolnicy w razie potrzeby podsypujemy mąką ziemniaczaną. Ma nam powstać prostokąt o grubości około 1 cm. Tak rozwałkowane ciasto posypujemy farszem i zwijamy w rulon. Przed włożeniem do formy wykładamy ją papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą. Tak zwinięte ciasto skręcamy kilka razy i przekładamy do formy. Zostawiamy je do wyrośnięcia na 40 minut.

W czasie gdy ciasto rośnie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Wyrośnięta babkę smarujemy jajkiem i posypujemy obficie orzechami. Pieczemy w piekarniku przez 35 minut, aż ciasto ładnie zbrązowieje. Po wyjęciu z piekarniku babkę zostawiamy w formie przez 10 minut po czym studzimy na kratce.

zakrecona-babka-z-czekolada1

Co zrobić z niezjedzoną 2 dniową babka?

Babka idealnie nadaje się do tostów francuskich, które są niezwykle proste do zrobienia.

Potrzebujemy jedynie:

1 jajko

1/3 szklanki mleka

łyżka masła

Jajko roztrzepujemy i mieszamy z mlekiem. Kawałki babki maczamy w jajku i smażymy na rozgrzanej patelni z masłem. Każdą stronę babki smażymy 1 minutkę. Ciepłe tosty możemy podawać z syropem klonowym i ulubionymi owocami.

Udostępnij: