Zakręcona babka z czekoladą
Intensywnie czekoladowa, wyjątkowo zakręcona babka drożdżowa z odrobiną orzechów w świątecznym wydaniu.
Przepis na 1 babkę w ‘keksówce’:
240 g BMM (przepis tutaj) lub innej mieszanki mąki bezglutenowej
50 g skrobi kukurydzianej
80 g mąki z amarantusa
1/3 szklanki cukru trzcinowego
2 jajka
1/3 szklanki oleju roślinnego
130 ml mleka
7 g drożdży instant
szczypta soli
Farsz:
80 g czekolady (pokruszonej)
1/3 szklanki posiekanych orzechów (u mnie pekany)
Na wierzch:
1 jajko (roztrzepane)
1/3 szklanki posiekanych orzechów
!Polecam używanie swojskich jajek lub ‘0’ – wypieki zawsze się udają!
Drożdże zalewamy letnim mlekiem. Mąki przesiewamy i mieszamy z pozostałymi składnikami, dodajemy również drożdże. Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut, aż zrobi się sprężyste. Gotowe ciasto odkładamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na minimum 1 ½ godziny, aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie, rozwałkujemy ciasto na stolnicy w razie potrzeby podsypujemy mąką ziemniaczaną. Ma nam powstać prostokąt o grubości około 1 cm. Tak rozwałkowane ciasto posypujemy farszem i zwijamy w rulon. Przed włożeniem do formy wykładamy ją papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą. Tak zwinięte ciasto skręcamy kilka razy i przekładamy do formy. Zostawiamy je do wyrośnięcia na 40 minut.
W czasie gdy ciasto rośnie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Wyrośnięta babkę smarujemy jajkiem i posypujemy obficie orzechami. Pieczemy w piekarniku przez 35 minut, aż ciasto ładnie zbrązowieje. Po wyjęciu z piekarniku babkę zostawiamy w formie przez 10 minut po czym studzimy na kratce.
Co zrobić z niezjedzoną 2 dniową babka?
Babka idealnie nadaje się do tostów francuskich, które są niezwykle proste do zrobienia.
Potrzebujemy jedynie:
1 jajko
1/3 szklanki mleka
łyżka masła
Jajko roztrzepujemy i mieszamy z mlekiem. Kawałki babki maczamy w jajku i smażymy na rozgrzanej patelni z masłem. Każdą stronę babki smażymy 1 minutkę. Ciepłe tosty możemy podawać z syropem klonowym i ulubionymi owocami.
Zostaw komentarz