Warzywa z kurczakiem
Zdrowa i sycąca zapiekanka z warzyw dostępnych przez cały rok, podawana z sosem czosnkowym. Danie jednogarnkowe.
Składniki na 5 porcji:
- 1 mała cukinia
- 1 cebula
- kilka gałązek brokuł
- 2 buraki
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 1 pietruszka
- 6 małych ziemniaków
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól/pieprz
- rozmaryn (świeży lub suszony)
Filet z kurczaka myjemy i kroimy w grubszą kostkę. Ziemniaki pozostawiamy w skorupkach, płuczemy i kroimy w ćwiartki. Buraki, marchewkę oraz pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę lub paseczki – forma dowolna. Podobnie postępujemy z cukinią, papryką oraz brokułami. Wszystkie składniki zapiekanki mieszamy ze sobą w naczyniu żaroodpornym, podlewamy oliwę z oliwek oraz posypujemy przyprawami.
Zapiekankę pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około 40 minut, jeśli zapiekanka zacznie się przypalać przykrywamy ją folią aluminiową. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy czy wszystkie warzywa są miękkie. Danie podajemy z sosem czosnkowym.
Sos czosnkowy:
- 100 ml śmietany 18%
- 50 ml majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 2 ząbki czosnku (posiekane)
- ½ cebuli (posiekana w kostkę)
- sól/pieprz
- pietruszka
Wszystkie składniki mieszamy. Wkładamy na godzinę do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Zostaw komentarz