Warzywa z kurczakiem

Zdrowa i sycąca zapiekanka z warzyw dostępnych przez cały rok, podawana z sosem czosnkowym. Danie jednogarnkowe.

 

zapiekanka-warzywna-z-kurczakiem

 

Składniki na 5 porcji:

  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • kilka gałązek brokuł
  • 2 buraki
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pietruszka
  • 6 małych ziemniaków
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól/pieprz
  • rozmaryn (świeży lub suszony)

Filet z kurczaka myjemy i kroimy w grubszą kostkę. Ziemniaki pozostawiamy w skorupkach, płuczemy i kroimy w ćwiartki. Buraki, marchewkę oraz pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę lub paseczki – forma dowolna. Podobnie postępujemy z cukinią, papryką oraz brokułami. Wszystkie składniki zapiekanki mieszamy ze sobą w naczyniu żaroodpornym, podlewamy oliwę z oliwek oraz posypujemy przyprawami.

Zapiekankę pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około 40 minut, jeśli zapiekanka zacznie się przypalać przykrywamy ją folią aluminiową. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy czy wszystkie warzywa są miękkie. Danie podajemy z sosem czosnkowym.

Sos czosnkowy:

  • 100 ml śmietany 18%
  • 50 ml majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 ząbki czosnku (posiekane)
  • ½ cebuli (posiekana w kostkę)
  • sól/pieprz
  • pietruszka

Wszystkie składniki mieszamy. Wkładamy na godzinę do lodówki, aby smaki się przegryzły.

zapiekanka-warzywna-z-kurczakiem1

 

zapiekanka-warzywna-z-kurczakiem2

Udostępnij: