Zdrowe batony
Proste i pyszne batoniki musli przygotowywałam już w dwóch odsłonach i to w odstępie zaledwie tygodnia! Bezglutenowa rewolucja!
Pierwsza wersja z płatkami migdałowymi, żurawiną oraz nasionami chia była wyśmienita, jednak myślę, że nasze podniebienia najbardziej rozsmakowały się w drugiej wersji z solonymi orzeszkami ziemnymi, rodzynkami oraz nasionami lnu. Która wersja bardziej Wam się podoba? Pamiętajcie, że możecie użyć waszych ulubionych dodatków. Powodzenia!
Składniki na 20 batonów:
1/2 szklanka miodu
3 łyżki cukru kokosowego lub brązowego
2 łyżki oleju kokosowego lub masła
2 1/2 szklanki płatków owsianych (można wymieszać z płatkami jaglanymi jak u mnie)
1/2 szklanka orzechów (migdałów, orzeszków ziemnych)
1/2 szklanki żurawiny lub rodzynek
3 łyżki nasion lnu lub chia
Do przygotowania batonów będziemy potrzebować większej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie rozmiar 11×22 cm). Płatki oraz orzechy wysypujemy na papier do pieczenia i prażymy w piekarniku nagrzanym do 350 stopni F (175C) przez 10 -15 minut – jest to opcjonalne. W garnuszku łączymy miód z cukrem, podgrzewamy na małym gazie aż cukier niemal całkowicie się rozpuści, odstawiamy na bok, dodajemy tłuszcz mieszając do połączenia się składników.
Do dużej miski wsypujemy wszystkie składniki, na koniec wlewamy zawartość garnuszka. Mieszamy bardzo dokładnie, masę przekładamy na papier do pieczenia. Równomiernie rozprowadzamy i bardzo mocno przygniatamy. Jeśli macie dwie takie same formy możecie włożyć jedną do drugiej i mocno przycisnąć. Całość pieczemy w piekarniku około 20 minut. Blaszkę odkładamy do całkowitego ostudzenia – minimum 2 godziny w chłodne miejsce. Wypiek kroimy na podłużne lub kwadratowe batony, każdy owijamy kawałkiem papieru do pieczenia aby się nie skleiły ze sobą. Batony przechowujemy w chłodnym miejscu, możemy je nawet mrozić do 3 miesięcy. Smacznego!
Zostaw komentarz