Wolne od glutenu bananowe muffinki z mąki ryżowej. Idealna przekąska poza domem –z płatkami owsianymi oraz morelami.

zdrowe-muffinki2

Składniki na około 15 sztuk:

250 g mąki ryżowej (można użyć również mąki owsianej bezglutenowej)

3 łyżki płatków owsianych bezglutenowych

1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)

1 duży dojrzały banan

80 g cukru trzcinowego

1 jajko

80 ml jogurtu naturalnego lub maślanki

70 ml oleju

kilka suszonych moreli pokrojonych w kostkę

Łączymy razem mąkę oraz proszek do pieczenia, przesiewamy. Banan rozdrabniamy, dodajemy jajko, jogurt oraz olej – wszystko razem mieszamy. Dodajemy cukier oraz 2 łyżki płatków owsianych. Na końcu dodajemy mąkę – powinna powstać konsystencja gęstej śmietany.

Na końcu dodajemy pokrojone morele. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Formę wykładamy papilotkami, które wypełniamy masą do ¾ wysokości. Na końcu posypujemy pozostałymi płatkami owsianymi.

Muffinki pieczemy około 20 minut – aż się zarumienią. Studzimy na kratce. Zdrowe babeczki nie kruszą się – nadają się idealnie w podróż lub na wycieczkę.

Smacznego!

zdrowe-muffinki

English version

Healthy gluten free banana muffins with rice flour. The perfect snack outside the home.

Ingredients for 15 muffins

250 g rice flour or oat flour (gluten free)

3 tbsp oatmeal (gluten free)

1 tsp baking power (gluten free)

1 large ripe banana

80 g brown sugar

1 egg

80 ml yogurt or buttermilk

70 ml oil

a few dried apricots – diced

Combine together the flour and baking powder, sift. Preheat the oven to 360 F (180C). Cream together egg, sugar, yogurt and oil. Add mashed banana and flour, mix. Add oatmeal and apricots.

Fill muffin cases 3/4 full and bake for 20 minutes, until risen, firm to the touch and a skewer inserted in the middle comes out clean.

Leave the muffins in the tin to cool for a few minutes and transfer to a wire rack to cool completely.

Enjoy!

Udostępnij: