Zdrowe muffinki
Wolne od glutenu bananowe muffinki z mąki ryżowej. Idealna przekąska poza domem –z płatkami owsianymi oraz morelami.
Składniki na około 15 sztuk:
250 g mąki ryżowej (można użyć również mąki owsianej bezglutenowej)
3 łyżki płatków owsianych bezglutenowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
1 duży dojrzały banan
80 g cukru trzcinowego
1 jajko
80 ml jogurtu naturalnego lub maślanki
70 ml oleju
kilka suszonych moreli pokrojonych w kostkę
Łączymy razem mąkę oraz proszek do pieczenia, przesiewamy. Banan rozdrabniamy, dodajemy jajko, jogurt oraz olej – wszystko razem mieszamy. Dodajemy cukier oraz 2 łyżki płatków owsianych. Na końcu dodajemy mąkę – powinna powstać konsystencja gęstej śmietany.
Na końcu dodajemy pokrojone morele. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Formę wykładamy papilotkami, które wypełniamy masą do ¾ wysokości. Na końcu posypujemy pozostałymi płatkami owsianymi.
Muffinki pieczemy około 20 minut – aż się zarumienią. Studzimy na kratce. Zdrowe babeczki nie kruszą się – nadają się idealnie w podróż lub na wycieczkę.
Smacznego!
English version
Healthy gluten free banana muffins with rice flour. The perfect snack outside the home.
Ingredients for 15 muffins
250 g rice flour or oat flour (gluten free)
3 tbsp oatmeal (gluten free)
1 tsp baking power (gluten free)
1 large ripe banana
80 g brown sugar
1 egg
80 ml yogurt or buttermilk
70 ml oil
a few dried apricots – diced
Combine together the flour and baking powder, sift. Preheat the oven to 360 F (180C). Cream together egg, sugar, yogurt and oil. Add mashed banana and flour, mix. Add oatmeal and apricots.
Fill muffin cases 3/4 full and bake for 20 minutes, until risen, firm to the touch and a skewer inserted in the middle comes out clean.
Leave the muffins in the tin to cool for a few minutes and transfer to a wire rack to cool completely.
Enjoy!
Zostaw komentarz