Zdrowe owsianki
Ciasteczka owsiane z owocami goji. Nabiał został zastąpiony olejem kokosowym. Pyszne połączenie zdrowych smaków.
Składniki na około 22 sztuki:
1 szklanka płatków owsianych (bezglutenowych)
½ szklanki bezglutenowej mąki ( u mnie mieszanka BMM –mąka ryżowa, ziemniaczana, z tapioki)
½ szklanki mąki z amarantusa (bezglutenowa)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 duże jajko
½ szklanki oleju kokosowego (rafinowanego)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
½ szklanki jagód goji
3 łyżki wiórków kokosowych
Mąki przesiewamy, olej lekko podgrzewamy aby był dość miękki. Do miski dodajemy mąki, sodę, jajko, ekstrakt oraz olej kokosowy. Na końcu dodajemy płatki owsiane, wszystko razem zagniatamy. Gdy powstanie jednolita masa, dodajemy wiórki kokosowe oraz jagody goji, staramy się je równomiernie rozprowadzić.
Przygotowujemy dużą formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C. Z masy formujemy jednakowe kulki rękami lub za pomocą mniejszej gałkownicy, ciastka rozkładamy na papierze z niewielkimi odstępami pomiędzy.
Ciasteczka pieczemy na rumiano około 7 – 8 minut. Studzimy na blaszce, możemy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do tygodnia czasu.
English version
Oatmeal cookies with fruit goji. Dairy has been replaced by coconut oil. A delicious combination of healthy flavors.
Ingredients for about 22 pieces:
1 cup oatmeal (gluten-free)
Gluten-free flour ½ cup (for me BMM -Make a mixture of rice, potato, tapioca starch)
½ cup flour with amaranth (gluten-free)
1 teaspoon baking soda
1 large egg
½ cup coconut oil (refined)
2 teaspoons vanilla extract
½ cup goji berries
3 tablespoons grated coconut
Sift the flour, gently heat the oil to be quite soft. In a bowl add the flour, baking soda, egg, extract and coconut oil. At the end, we add oatmeal, knead everything together. add the grated coconut and goji berries, we try to spread evenly.
We prepare a large mold lined with baking paper. Preheat oven to 175 degrees F. we form the same balls with your hands or with less ice cream scoop, cakes spread the paper with small gaps in between.
Cookies bake browned about 7 – 8 minutes. Cool it on a baking tray, we can be stored in an airtight container up to one week time.
Zostaw komentarz