Zebra bezglutenowa

Puszyste, efektownie wyglądające ciasto czekoladowe. Zebra pieczona na oleju, bezglutenowa oraz bezmleczna. Przepis na ciasto, które piekła praktycznie każda mama lub babcia. Najszybszy i najprostszy przepis w wersji bezglutenowej.

zebra-bezglutenowa5

Składniki na standardową tortownicę:

5 jajek

1 szklanka cukru

1 szklanka oleju roślinnego

2 1/3 szklanki + 3 łyżki mąki (bezglutenowej BMM – przepis tutaj)

1 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowy)

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 szklanka wody gazowanej

3 łyżki kakao

Spód formy wykładamy papierem do pieczenia – boki smarujemy tłuszczem. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C.

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem oraz olejem na jasną masę. Następnie dodajemy przesianą mąkę (poza 3 łyżkami mąki) z proszkiem do pieczenia, ekstrakt oraz wodę. Miksujemy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy – mieszamy delikatnie szpatułką.

Gotowe ciasto dzielimy na dwie części – do jednej dodajemy przesiane 3 łyżki mąki do drugiej kakao. Mieszamy delikatnie. Do formy nakładamy za pomocą łyżki lub chochelki po łyżce każdej masy zamiennie, czynność powtarzamy do momentu aż zużyjemy całe ciasto.

Ciasto pieczemy 20 minut w 170 C, następnie zwiększamy temperaturę do 180 C i pieczemy około 50 minut (do suchego patyczka).

Studzimy w formie po wystudzeniu polewamy polewą.

Polewa czekoladowa:

2 łyżki oleju kokosowego

1 łyżka miodu lub syropu z agawy

1 ½ łyżki kakao

Olej rozpuszczamy, dodajemy miód oraz kakao – mieszamy.

Smacznego!

zebra-bezglutenowa3

English version

Chocolate cake with stripes – zebra. Fluffy, impressing – looking cake (gluten free and dairy free)

Ingredients for standard cake tin:

5 eggs

1 cup sugar

1 cup vegetable oil

2 1/3 + 3 tbsp flour (gluten free mix BMM – recipe here)

1 ¼ tsp baking powder (gluten free)

1 tsp vanilla extract

1 cup fizzy water

3 tbsp cacao (gluten free)

Bottom of the tin lined with baking paper – grease the sides. Preheat the oven to 340 degrees F (170C).

Separated egg whites from yolks. Mix yolks with sugar and oil on the bright cream. Add sifted flour (except 3 tbsp), baking powder, extract and water. Mix together. Whip egg whites to stiff, add to the dough – mix gently with a spatula.

Ready dough divided into two parts. To first add sifted cocoa – mix gently, to second add 3 tbsp flour – mix gently. Put in tin dough using spoon or ladle: first spoon with cocoa dough, then white and repeat until the end of the dough.

Bake cake about 20 minutes at 340F (170C), then increasing the temperature to 360F (180C) and bake for about 50 minutes (until dry stick).

Cool cake in the mold after cooling pour glaze.

Chocolate glaze:

2 tbsp coconut oil

1 tbsp honey or agave syrup

1 ½ tbsp cocoa (gluten free)

Melt oil, add honey and cocoa – mix.

Happy baking!

zebra-bezglutenowa6

zebra-bezglutenowa2

Error: Only up to 6 modules are supported in this layout. If you need more add your own layout.