Zupa z soczewicy
Wegetariańska zupa z soczewicy, której ziarna zawierają cenną witaminę E oraz wapń. Zupę można zamrażać.
Składniki na 6 porcji:
2 szklanki ziarna soczewicy (u mnie brązowa)
2,5 litra wody
¼ selera korzeniowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1 łyżeczka suszonego oregano
2 ½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
Soczewice dokładnie płuczemy, po czym przekładamy ją do średniego garnka i zalewamy gorącą wodą. Seler i marchewkę obieramy i kroimy na paseczki. Czosnek i cebulę siekamy. Wszystkie warzywa oraz oregano dodajemy do soczewicy. Gotujemy na dużym ogniu. Po zagotowaniu zmniejszamy na średni ogień i gotujemy około 2,5 godziny, aż soczewica będzie miękka.
Zupa jest już prawie gotowa, doprawiamy ją do smaku pieprzem i solą. Zupę podajemy na ciepło, jest bardzo sycąca. Można ją mrozić do 2 miesięcy.
Zostaw komentarz