Zupa z soczewicy

Wegetariańska zupa z soczewicy, której ziarna zawierają cenną witaminę E oraz wapń. Zupę można zamrażać.

zupa-z-soczewicy

Składniki na 6 porcji:

2 szklanki ziarna soczewicy (u mnie brązowa)

2,5 litra wody

¼  selera korzeniowego

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 marchewki

1 łyżeczka suszonego oregano

2 ½ łyżeczki soli

½ łyżeczki pieprzu

Soczewice dokładnie płuczemy, po czym przekładamy ją do średniego garnka i zalewamy gorącą wodą. Seler i marchewkę obieramy i kroimy na paseczki. Czosnek i cebulę siekamy. Wszystkie warzywa oraz oregano dodajemy do soczewicy.  Gotujemy na dużym ogniu. Po zagotowaniu zmniejszamy na średni ogień i gotujemy około 2,5 godziny, aż soczewica będzie miękka.

Zupa jest już prawie gotowa, doprawiamy ją do smaku pieprzem i solą. Zupę podajemy na ciepło, jest bardzo sycąca. Można ją mrozić do 2 miesięcy.

zupa-z-soczewicy1

zupa-z-soczewicy2

Udostępnij: