Żurawinowo-kokosowe muffinki
Muffinki bardzo kokosowe, z kokosową: mąką, cukrem oraz olejem. Zdrowe i pożywne z suszoną żurawiną.
Składniki na 12 sztuk:
½ szklanki mąki kokosowej
4 łyżki cukru kokosowego (mozna zastapic dowolnym cukrem)
¼ łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
6 jajek
1/3 szklanki oleju kokosowego (lekko podgrzanego płynnego)
2 łyzki miodu
3 łyżki soku pomarańczowego
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
½ szklanka suszonej żurawiny
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Forme do pieczenia muffinek wyłóż papierowymi papilotkami.
Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia. Dodać roztrzepane jajka, olej kokosowy, miód, sok oraz ekstrakt. Wszystko wymieszać, ostawić na 5 minut po czym dodać żurawiny.
Foremki napełnić do ¾ wysokości. Muffinki pieczemy około 15-17 minut, powierzchnia babeczek powinna ładnie zbrązowieć. Muffinki studzimy na kratce!
Smacznego!
Przepis przetestowany 😀 100%sukcesu. Kto jest fanem tradycyjnych kokosanek zakocha się w tych muffinach od pierwszej babeczki 🙂
Bardzo się cieszę, Pozdrawiam 🙂