kolorowe makaroniki

Jak przygotować makaroniki, czyli kolorowe ciasteczka z delikatnym nadzieniem?

Pierwszy raz spróbowałem makaroników w małej cukierni na obrzeżach Lyonu. Z pozoru niepozorne, a jednak ich delikatność i intensywny smak totalnie mnie zaskoczyły. Od tamtej chwili wiedziałem, że muszę nauczyć się je robić samodzielnie. Makaroniki to połączenie chrupiącej skorupki z aksamitnym wnętrzem. Mają słodko-migdałowy aromat, kremową strukturę i lekko ciągnące się…

tarte tatin gotowa

Jak przygotować tarte tatin, czyli odwrócone ciasto z karmelizowanymi jabłkami?

Zawsze mnie fascynowało, że kulinarne pomyłki potrafią stworzyć coś genialnego. Tak właśnie powstała tarte tatin — przez przypadek, kiedy jedna z sióstr Tatin upuściła jabłka na masło z cukrem i… zamiast wyrzucić, położyła na wierzchu ciasto i zapiekła. Efekt? Francuska klasyka, która przetrwała ponad sto lat. To…

trifle z truskawkami

Jak przygotować trifle, czyli warstwowy deser z biszkoptem, kremem i owocami?

Pierwszy raz spróbowałem trifle, gdy miałem dwanaście lat – na wakacjach u cioci w Londynie. Do dziś pamiętam ten moment: łyżeczka zanurza się w miękkich warstwach, a z każdą kolejną czuję coś nowego. Kolorowy chaos, który zaskakuje prostotą smaku i formy. Trifle to deser lekki jak chmurka,…

cannoli

Jak upiec cannoli, czyli chrupiące rurki z kremowym nadzieniem?

Pierwsze cannoli zjadłem na sycylijskim targu w Katanii – jeszcze ciepłe, wypełnione po brzegi aksamitnym kremem i posypane prażonymi pistacjami. Ten pierwszy kęs zapamiętałem na długo. Sycylijczycy mawiają, że cannoli to deser, który zatrzymuje czas – i coś w tym jest. Cannoli to połączenie kontrastów, które działa jak kulinarna magia….

crème brûlée zapiekany

Jak upiec crème brûlée, czyli kremowy deser z karmelizowaną skorupką?

Pierwszy raz spróbowałem crème brûlée we Francji, w małej rodzinnej restauracji w Prowansji. Kiedy łyżeczka przebiła karmelizowaną skorupkę, a pod nią ukazał się aksamitny krem, wiedziałem jedno — muszę nauczyć się robić go sam. Dziś dzielę się z Tobą sprawdzonym przepisem. To deser, który uwodzi waniliowym aromatem,…

ciasteczka madeleines po upieczeniu

Jak upiec madeleines, czyli puszyste ciasteczka w kształcie muszelek?

Ponoć Marcel Proust odzyskał wspomnienia z dzieciństwa dzięki jednemu kęsowi madeleine. I trudno mu się dziwić — te małe muszelki mają w sobie coś magicznego. Ich zapach potrafi przenieść do domowej kuchni, gdzie czas płynie wolniej, a kawa smakuje lepiej. Madeleines to puszyste, waniliowe ciasteczka z lekko cytrusowym akcentem i…

Schwarzwälder Kirschtorte

Jak upiec Schwarzwälder Kirschtorte, czyli Tort Szwarcwaldzki z wiśniami i czekoladą?

Pewnego lata, w maleńkiej cukierni w okolicach Fryburga, zjadłem kawałek tortu, który zostawił czekoladowy ślad w mojej pamięci na długie lata. Szwarcwaldzki klasyk – Schwarzwälder Kirschtorte – okazał się wtedy nie tylko deserem, ale i wspomnieniem, do którego lubię wracać. Ten tort to połączenie wilgotnego kakaowego biszkoptu, śmietankowego kremu i soczystych wiśni…