sticky toffee pudding

Jak upiec sticky toffee pudding, czyli ciepły, lepki pudding daktylowy?

Zanim jeszcze trafił na eleganckie desery w restauracjach, sticky toffee pudding był prostym, brytyjskim comfort foodem. Pierwszy raz jadłem go w małym pensjonacie w Yorkshire – i od tamtej pory został ze mną na dobre. Ciepły, słodki i z duszą. Ten pudding to połączenie karmelowej słodyczy, głębi suszonych…

miseczka crema catalana

Jak zrobić crema catalana, czyli hiszpański odpowiednik crème brûlée?

Pierwszy raz spróbowałem crema catalana w małej, rodzinnej restauracji w Gironie. Starsza pani przyniosła ją prosto z kuchni, jeszcze ciepłą, z idealnie skarmelizowaną skorupką. Zaskoczyło mnie, jak coś tak prostego potrafi być tak nieprzyzwoicie pyszne. To deser o aksamitnej konsystencji, pachnący skórką cytryny, cynamonem i subtelną nutą wanilii. W…

gotowe galaktoboureko

Jak zrobić galaktoboureko, czyli pudding z ciasta filo nasączony syropem?

Pierwszy raz spróbowałem galaktoboureko w małej tawernie na wyspie Naksos. Kremowy środek, chrupiące warstwy złocistego ciasta i gęsty, cytrusowy syrop – to było jak kulinarny strzał prosto w serce. Od tamtej pory wiem, że ten deser ma w sobie coś magicznego. Galaktoboureko to klasyk greckiej kuchni, który łączy delikatność…

Talerz ciasteczek Maamoul

Jak przygotować Maamoul, czyli ciasteczka z daktylami lub pistacjami?

Pierwszy raz spróbowałem Maamoul podczas ramadanu w Bejrucie – jeszcze ciepłe, wypełnione daktylowym nadzieniem, posypane pudrem jak świeży śnieg. Te niepozorne ciasteczka są prawdziwym symbolem świątecznego stołu w wielu domach Bliskiego Wschodu. Rodzinne rytuały ich wypiekania trwają od pokoleń. Maamoul są delikatne, lekko kruche, z wnętrzem pełnym słodyczy daktyli lub ziemistości pistacji….

Makroudh

Jak przygotować Makroudh, czyli ciastka daktylowe w syropie?

Pierwszy raz spróbowałem makroudh w maleńkiej cukierni na obrzeżach Tunisu. Starszy pan, który je przygotowywał, robił to codziennie od pięćdziesięciu lat. Ich zapach cynamonu, miodu i pomarańczy unosił się na całą uliczkę. Nie da się zapomnieć. Makroudh to połączenie kruchego ciasta z semoliny, słodkiego nadzienia z daktyli i syropu,…

Mango Sticky Rice

Jak przygotować Mango Sticky Rice, czyli lepki ryż z dojrzałym mango?

Zanim Tajowie zaczęli pakować mango sticky rice do pudełek na wynos, ta słodka bomba kokosowa była deserem świątecznym – symbolem gościnności i obfitości. Pamiętam, jak pierwszy raz jadłem go na zatłoczonym targu w Chiang Mai – z łyżką w ręku i bananowym liściem zamiast talerza. To połączenie kleistego ryżu,…