Sachertorte

Jak przygotować Sachertorte, czyli czekoladowe ciasto z konfiturą morelową?

Podobno cesarzowa Elżbieta, zwana Sissi, nie przepadała za słodyczami… ale dla Sachertorte robiła wyjątek. To ciasto od niemal dwóch wieków rozkochuje w sobie Wiedeń, a potem resztę świata. Połączenie czekolady, moreli i aksamitnego lukru wciąż smakuje jak klasyczna elegancja. W smaku to głęboko czekoladowe, wilgotne ciasto z owocowym przełamaniem….

Kaiserschmarrn gotowe do podania

Jak upiec Kaiserschmarrn, czyli puszysty, poszarpany naleśnik z konfiturą?

Podobno cesarz Franciszek Józef I tak pokochał to danie, że kazał je podawać codziennie – i wcale mu się nie dziwię. Kaiserschmarrn to coś więcej niż naleśnik. To słodka historia zaklęta w rumianych kęsach. Kiedy smażę go w swojej kuchni, pachnie jak śniadanie w alpejskim schronisku – z nutą wanilii,…

Mattentaart i filiżanka kawy

Jak upiec Mattentaart, czyli tartaletki z serem z Geraardsbergen?

W średniowiecznej Belgii były zarezerwowane dla możnych, dziś Ty możesz je upiec we własnej kuchni. Mattentaart – małe, kruche tartaletki z serem – to kulinarna perełka z Geraardsbergen, wpisana na listę dziedzictwa kulturowego Flandrii. I uwierz mi – zdecydowanie zasłużenie. To połączenie delikatnego ciasta z lekko kwaskową, kremową masą serową….

Pastéis de Nata

Jak upiec Pastéis de Nata, czyli tartaletki z kremowym nadzieniem?

Zanim Portugalia stała się synonimem surfingu i wina porto, świat zakochał się w jej małych, złocistych ciasteczkach. Pastéis de Nata powstały w klasztorze, ale z klasztorną ascezą nie mają nic wspólnego – to rozpusta w formie tartaletki. Z wierzchu są chrupiące jak świeżo wypieczone ciasto francuskie, w środku skrywają jedwabisty…

stroopwafels

Jak upiec Stroopwafels, czyli cienkie wafle z karmelowym nadzieniem?

Podobno powstały z resztek ciasta i syropu, a dziś są symbolem holenderskiej gościnności. Stroopwafels, czyli cienkie wafle sklejone ciągnącym karmelem, to słodki klasyk, który najlepiej smakuje… nad filiżanką gorącej kawy. I właśnie tam, nad parującym kubkiem, odkrywa swój sekret. To połączenie chrupkości, ciepłego aromatu cynamonu i delikatnie lepkiego, maślanego…

Upieczony Apfelstrudel, gotowy do podania

Jak zrobić Apfelstrudel, czyli zawijane ciasto z jabłkami i rodzynkami?

W moim rodzinnym domu Apfelstrudel pojawiał się zawsze, gdy mama chciała zrobić coś wyjątkowego, ale z prostych składników. Ten austriacki klasyk, choć kojarzony z wiedeńskimi kawiarniami, ma wiejskie korzenie – powstał z potrzeby wykorzystania jabłek, które miały już swoje dni za sobą. Niepozorne ciasto, ale pełne smaku i…

Kransekage

Jak zrobić Kransekage, czyli marcepanową wieżę noworoczną?

Pierwszy raz zobaczyłem Kransekage na sylwestrowym stole w Danii — wyglądała jak bajkowa wieża z migdałów i cukru. Nie mogłem uwierzyć, że to nie dekoracja, tylko deser. Ten skandynawski klasyk to więcej niż ciasto — to symbol wspólnego świętowania. Kransekage zachwyca delikatnym wnętrzem, intensywnym aromatem migdałów i lekko chrupiącą…

Queijadas przygotowane do jedzenia

Jak zrobić Queijadas, czyli tartaletki serowe z cynamonem?

Pierwszy raz spróbowałem queijadas w małej kawiarni na Azorach – jeszcze ciepłe, z lekko przypieczonym brzegiem i zapachem, który przypominał dzieciństwo. Te portugalskie słodkości mają w sobie coś, co zostaje z człowiekiem na długo. I właśnie tym chcę się dziś z Tobą podzielić. To połączenie kremowej masy serowej, delikatnej…

Semlor

Jak zrobić Semlor, czyli puszyste bułeczki z marcepanem i bitą śmietaną?

Zanim Szwecja pokochała cynamonki, królowały Semlor. Te słodkie, puszyste bułeczki pojawiały się na stołach w tłusty wtorek, ale z czasem skradły serca na cały sezon zimowy. Tradycja, smak i odrobina dekadencji – wszystko w jednym kęsie. W środku znajdziesz miękkie ciasto drożdżowe, słodki, lekko orzechowy marcepan i chmurkę bitej śmietany,…