Msemen

Jak przygotować Msemen z miodem, czyli marokańskie naleśniki z miodem i masłem?

Pierwszy raz spróbowałem Msemen na gwarnej ulicy Marrakeszu. Starsza pani smażyła je na wielkiej płycie, a wokół pachniało masłem klarowanym i cynamonem. Jeden kęs – i już wiedziałem, że wrócę do tego smaku. Dziś pokażę Ci, jak odtworzyć go w Twojej kuchni. Msemen to coś pomiędzy naleśnikiem a…

deser beza Pavlova

Jak przygotować Pavlovą, czyli bezę z owocami i bitą śmietaną?

Podobno Pavlova powstała na cześć baletnicy tak lekkiej, że porównywano ją do chmurki. I faktycznie – ta beza ma coś z tańca: krucha skorupka, puszysty środek i lekkość, której nie sposób się oprzeć. Sam pamiętam pierwszą próbę… zniknęła w 15 minut. Pavlova to połączenie chrupkości, delikatnego wnętrza przypominającego…

pouding chômeur do podania

Jak przygotować pouding chômeur, czyli „pudding bezrobotnego” z syropem klonowym?

Wyobraź sobie deser, który powstał z biedy, a dziś jest kulinarnym symbolem kanadyjskiego domowego ciepła. Pouding chômeur narodził się w latach wielkiego kryzysu, gdy prostota składników była koniecznością, a nie wyborem. A jednak – smakował jak małe, słodkie święto. To ciasto jest wilgotne, lekko puszyste, a po upieczeniu…

quindim

Jak przygotować quindim, czyli kokosowy deser z żółtek?

Podobno brazylijskie zakonnice w XVIII wieku miały słabość do słodyczy i… sporo żółtek po robieniu hostii. To właśnie one stworzyły quindim – lśniący, żółty jak słońce deser z kokosem. Pachnie egzotyką, a smakuje jak kulinarna nostalgia z domieszką tropików. Quindim jest aksamitny, lekko galaretkowaty, z intensywnym kokosowym aromatem i głębią smaku…

deser kulki Tangyuan

Jak przygotować Tangyuan, czyli kleiste kulki ryżowe w słodkim syropie?

Gdy po raz pierwszy jadłem Tangyuan w małej herbaciarni w Hangzhou, nie miałem pojęcia, że te niepozorne kulki kryją w sobie tyle symboliki. Dla Chińczyków to nie tylko deser – to rytuał bliskości, rodzinnych spotkań i świętowania światła w ciemności. Tangyuan mają aksamitną teksturę, lekko sprężystą jak dobrze ugotowane…

chocolate chip cookies po upieczeniu

Jak upiec chocolate chip cookies, czyli ciasteczka z kawałkami czekolady?

Pierwsze chocolate chip cookies powstały przez czysty przypadek – właścicielka gospody w Massachusetts dodała do ciasta połamane kawałki czekolady, licząc, że się rozpuszczą. Nie rozpuściły się, ale za to powstało coś, co dziś kochają miliony. Ten błąd zmienił historię wypieków. Te ciasteczka mają wszystko, co lubię: maślaną kruchość, miękki…

talerz trójkątów Fairy Bread

Jak zrobić Fairy Bread, czyli tostowy chleb z masłem i kolorowymi posypkami?

W Australii to obowiązkowy element każdego dziecięcego przyjęcia. Fairy Bread, czyli zwykły tost z masłem i posypką, to coś więcej niż tylko przekąska – to smak dzieciństwa i kolorowa nostalgia, która wywołuje uśmiech, nawet u dorosłych. Sam pamiętam, jak pierwszy raz spróbowałem go podczas rodzinnej wizyty u znajomych…

ciasto Konafa

Jak zrobić Konafa, czyli deser z ciasta vermicelli z nadzieniem?

Pierwszy raz spróbowałem konafy w niewielkiej cukierni w Aleksandrii. Chrupiące nitki ciasta, miękkie, ciepłe wnętrze i syrop o pomarańczowo-różanej nucie – wszystko razem smakowało jak wspomnienie lata zamknięte na talerzu. Do dziś pamiętam ten pierwszy kęs. Konafa to jeden z tych deserów, które jednocześnie rozpływają się w ustach, chrupią…