gotowe kostki Lamingtons

Jak zrobić Lamingtons, czyli biszkopt w czekoladzie i wiórkach kokosowych?

Mało kto wie, że Lamingtons powstały przez… przypadek. Kucharz australijskiego gubernatora upuścił kawałek ciasta do czekolady, a potem – żeby się nie kleił – obtoczył go w kokosie. Dziś to ikona deseru nie tylko na antypodach, ale i na wielu stołach świata. Te kostki to prawdziwa uczta: puszysty biszkopt,…

Matcha Parfait

Jak zrobić Matcha Parfait, czyli warstwowy deser z zieloną herbatą?

Pierwszy raz spróbowałem matcha parfait w maleńkiej kawiarni w Kioto, gdzie podano mi je z taką precyzją, jakby każdy element był osobnym dziełem sztuki. Do dziś pamiętam to ziemiste, lekko goryczkowe uderzenie matchy przełamane kremową słodyczą – kontrast, który działa jak magia. To deser o głębokim smaku, w którym…

sellou deser

Jak zrobić Sellou, czyli mączną przekąskę z orzechami i przyprawami?

Pamiętam, jak pierwszy raz spróbowałem sellou na marokańskim suku w Marrakeszu – podany w miseczce, jeszcze ciepły, pachniał jak prażona mąka, cynamon i migdały. To był smak dzieciństwa… choć nie mojego. Ale od razu wiedziałem, że muszę nauczyć się go robić. Sellou ma wyjątkową konsystencję przypominającą kruszonkę, ale nie daj się…